Artėjant kepsnių sezonui: sultingos mėsos paruošimo taisyklės, kurias būtina žinoti


Maloniai šilti ir saulėti orai jau džiugina visus, kurie mėgsta eksperimentuoti ant grotelių. Nuo keptų kukurūzų burbuolių ar grilintų daržovių iešmelių iki sultingų kepsnių ir mėsainių visgi ne paslaptis, kad paruošti mėsą gali pasirodyti sudėtingiausia užduotis.
Jeigu esate tik pradedantysis grilio šefas, atskleisime, kaip iškepti gardžiausią mėsą, kad susėdus prie stalo netektų nusivilti. Skaitykite toliau ir sužinokite:

  • kaip išsirinkti mėsą grilio vakarėliui;
  • kaip ją paruošti prieš kepimą;
  • kiek laiko ir kokioje temperatūroje kepti?
  1. Rinkitės kokybišką mėsą

Pirmas žingsnis ruošiant sultingą kepsnį yra tinkamas mėsos pasirinkimas. Apsilankę prekybos centre ar specializuotoje kokybiškos mėsos parduotuvėje rinkitės tai, ką labiausiai mėgstate – nuo vištienos krūtinėlės ar kiaulienos nugarinės su kaulu iki brandintos jautienos papilvės, pasižyminčios itin išraiškingu skoniu. Geriausiems kepsniams ieškokite marmurinės mėsos, kurios riebalinis sluoksnis yra tolygiai pasiskirstęs tarp raumeninio audinio – pavyzdžiui, jautienos antrekoto (ribeye) ar Niujorko juostelės (New-york-strip) kepsnys gali būti puikus pasirinkimas dėl savo minkštos tekstūros.
Jeigu spėliojate, ką mėsos spalva pasako apie jos kokybę, žinokite, kad tiek kiaulieną, tiek jautieną turėtumėte rinkitės šviesią. Nepamirškite atkreipti dėmesį ir į riebalinio sluoksnio spalvą – jei jis gelsvas, tikėtina, kad mėsa išpjauta iš seno gyvulio, todėl ji bus kietesnė.

  1. Supjaustykite 

Nors kokybiškus kepsnius galite įsigyti jau supjaustytus, didesnį mėsos gabalą turėtumėte supjaustyti maždaug 3 cm storio pjausniais, kadangi ploni kepsniai, kepami ant grotelių, gali greitai išdžiūti. Kiekvienas grilio šefas privalo turėti aštrų, būtent šiam darbui skirtą peilį. Vieną svarbiausių įrankių virtuvėje laikykite saugiai – kad peilių geležtės išliktų puikios būklės, įsigykite prie jūsų virtuvės interjero derantį peilių dėklą ar magnetinį laikiklį. Štai el. parduotuvėje FORMADORE rasite peilių stovus ir laikiklius kiekvieno norams – nuo savaime galandančių stovų iki natūralaus medžio magnetinių dėklų peiliams.
Supjaustę kepsnius, dar prieš kepimą palikite juos pastovėti kambario temperatūroje apie 30 minučių – tai užtikrins tolygesnį mėsos kepimą.

  1. Nuspręskite, ar marinuosite

Tam, kad iškeptumėte sultingus kepsnius, tinka tiek sausas marinavimo būdas įtrinant juos žolelių mišiniu, tiek šlapias marinavimas, naudojant marinatą iš acto, medaus ar natūralaus jogurto kartu su derančiais prieskoniais. Kepsnius palikite marinuotis bent 4 valandas.
O jeigu kepate jautienos kepsnius, jų rekomenduojama nemarinuoti – pakaks tik pagardinti druska ar pipirais. 

Kaip tinkamai iškepti?
Pirmiausia, gerai įkaitinkite groteles ir sutepkite jas aliejumi, kuris būtų tinkamas kepimui aukštoje temperatūroje. Štai jautienos kepsnį kepkite maždaug 200 laipsnių temperatūroje po dvi minutes iš abiejų pusių. Grilio meistrams rekomenduojame įsigyti maisto termometrą, kuris padės išmatuoti mėsos temperatūrą – vidinė jautienos kepsnio temperatūra turėtų būti 55 laipsniai.
Kiaulieną kepkite ilgiau – apie 10 minučių 180 laipsnių temperatūroje vis pavartydami. Vidinė kiaulienos kepsnio temperatūra turėtų siekti 68-71 laipsnį. Galiausiai vištieną kepkite iki 74 laipsnių vidinės temperatūros, kad mėsa išliktų sultinga. 

Metas ragauti!
Nuėmę mėsą nuo grotelių, palikite ją 5 minutes, kad sultys tolygiai pasiskirstytų visame kepsnyje, o tekstūra būtų itin švelni. Pažadame – laikydamiesi šių kepsnių ruošimo taisyklių visą grilio sezoną galėsite mėgautis burnoje tirpstančiais kepsniais.

Taip pat skaitykite

Parašyti komentarą