Itališko pavasario dvelksmas Birštone

IMG_0163Ar jums teko kada pabuvoti Italijoje? Man – ne. Iki vasario 20-osios vakaro.

Šaltukui gnaibant žandus, į pušų apsuptą „Royal SPA residence“ restoraną rinkosi gero maisto mėgėjai. Tiesiai iš Italijos atvykę Paulius ir Jurga Jurkevičiai pasiūlė tiesioginį skrydį į saulėtosios Italijos skonių pasaulį.

Kol Jurga su restorano šefais plušo virtuvėje, stengdamasi patiekti pirmąjį užkandį – krevetes su apelsinais ir citrinomis, keptais ant grotelių, Paulius pasiūlė susipažinti su trimis skirtingais alyvuogių aliejais: du iš mažų Italijos ūkių, vienas – didelio, daug reklamuojamo gamintojo.

Alyvuogių aliejaus degustacijos, kaip sako Paulius, primena vyno: prieš ragaudami vertiname jo spalvą, struktūrą (tiesa, kalbant apie spalvą, – laikomasi nuomonės, kad ji neturėtų veikti ragautojo nuomonės apie produktą, nes gamintojams spalvą nesudėtinga „patobulinti“), uodžiame (prieš uosdami, kad geriausiai atsiskleistų aliejaus aromatai, vertėtų stiklinaitę su aliejumi pašildyti rankose). Suimame stiklinaitę, uždengiame nosinaite arba delnu jos viršų ir, kiek luktelėję, kišame nosį. Renginio organizatorius priminė, kad gero alyvuogių aliejaus aromatai gali būti labai intensyvūs, bet gali būti ir švelnūs.

Iš virtuvės, nešina pirmuoju patiekalu, atėjusi Jurga įsiterpė į Paulius pasakojimą, juokaudama, kad Paulius apie aliejų galėtų pasakoti iki paryčių, palikdamas svečius be maisto, tačiau ji to negalinti leisti ir svečių teismui patiekė pirmąjį patiekalą. Lėkštėje puikavosi dvi didžiulės, gražiai apskrudusios krevetės: viena ant apelsino, kita – ant citrinos griežinėlio. Prie stalo sėdėjusiųjų nuomone – sultingos, švelnios krevetės geriau derėjo su apelsinu.

Kad vakaras neprailgtų, pertraukėlių tarp patiekalų metu, kad sėdintys už stalų nenuobodžiautų, Jurga iš Romos atvežė parodyti suknelių, kurias demonstravo Barbora.

Netrukus stalus papuošė lėkštės su antruoju užkandžiu  – Impepata di cozze (midijos su pipirais). Kol padavėjai nešė lėkštes, Jurga trumpai nupasakojo šio patiekalo gamybą: midijos kruopščiai perrenkamos, nuvalomos, keptuvėje pakaitinamas ypač tyras alyvuogių aliejus, lengvai pačirškinamas česnakas, sudedamos midijos, uždengiama dangčiu ir laukiama, kol geldelės atsidarys. Nedaugžodžiaujant patiekalą galima apibūdinti taip – jūros gaiva ir aromatas lėkštėje.

O kaip gi Italija be makaronų? Pirmasis pagrindinis patiekalas – „Paccheri“ makaronai su jūros gėrybėmis – Paccheri vongole e pecorino. Tai tipinis centrinės ir pietų Italijos patiekalas, gaminamas su vongolėmis – tam tikros rūšies moliuskais, kurie, anot Jurgos, gali būti labai lepūs – esą kartą netgi teko pasiųsti į šiukšlių kibirą visą keptuvę geldelių, kurios sutrupėjo tarsi būtų buvusios iš smėlio.

Po dar vieno, specialaus, dizainerio Gianni Versace garbei sukurtos suknelės pristatymo, sulaukėme vakaro „vinies“ – specialiojo patiekalo – aštuonkojo raudonajame padaže. Jurga pasidžiaugė, kad svečiams patiekiamas aštuonkojis-milžinas (virš 3 kg), o„Royal SPA residence“ vadovas Rimantas Šimkevičius pajuokavo, kad tokie auginami čia pat, Birštone. Tačiau aštuonkojo dydis, anot Jurgos, ne problema – nepatogumų sukėlė tinkamos pomidorų pastos paieškos – tik viena iš gausybės skardinių, surikiuotų virtuvėje, buvo tokia, kokia naudojama Italijoje šiam patiekalui gaminti.

Priešpaskutinis patiekalas – insalata – traškios žalių lapelių salotos su uogomis, apšlakstytos ypač tyru alyvuogių aliejumi. Šios salotos turi paruošti skonių receptorius finaliniam vakaro akcentui – desertui, kuris šį vakarą buvo ypatingas – pavasariu dvelkiantis tortas „Mimoza“. O ypatingas jis tuo, kad šis desertas Italijoje gaminamas pavasarį, dažniausiai Kovo 8-osios proga, kai moterims dovanojamos geltonai žydinčios gėlės – mimozos. Desertas išties įsimintinas, vakarienė užbaigta aukšta gaida.

Po visų patiekalų degustacijos Jurga nepamiršo į salę pakviesti ir svečiams pristatyti virtuvės komandą, kuri, anot Jurgos, tikrai nusipelnė aplodismentų, nes visas vakarienės detales iki smulkmenų pavyko suderinti nuotoliniu būdu. Negana to, pačios vakarienės metu komanda turėjo gaminti ne tik po 40 porcijų vakarienės patiekalų, bet patiekti valgius ir kitiems svečiams, atvykusiems savaitgalio poilsiui į ramybe alsuojančią rezidenciją. Renginio autoriai asmeniškai padėkojo rezidencijos ir restorano vadovybei už atliktą didžiulį darbą, pasirūpinant ypatingai kokybiškais produktais.

Vėlyva vakarienė baigėsi. Norintys galėjo padiskutuoti su Jurga ir Pauliumi Jurkevičiais apie itališką ypač tyrą aliejų, ragautus patiekalus ar paprašyti autografų jų išleistose knygose.

Tikėkimės, kad „Royal SPA residence“ dar ne kartą pakvies kraštiečius ypatingų, plečiančių kulinarinį akiratį, degustacinių vakarienių.

Vaiva Šyvokaitė

Taip pat skaitykite