Naujiena – midus iš barų čiaupų

miduspagrindine-558bf8e0cbe82

Senovinis lietuviškas midus po šimtmečių grįžta į barus

„Ir tenai labai daug medaus ir žuvų. Karaliai ir diduomenė geria kumelių pieną, neturtingieji ir vergai geria midų“, – tokia seniausia rašytinė informacija apie midaus vartojimą baltų žemėje pasiekė mūsų laikus su maždaug 890 metais užrašytu keliautojo ir pirklio Wulfstano pasakojimu.

Midus Lietuvoje buvo populiarus senovėje ir viduramžiais. Viduramžių kronikininkai mini, jog midus, alus, vanduo ir pienas buvo pagrindiniai baltų gėrimai. Kaip ir alaus, midaus ragauta pavalgius, puotų metu.

Senovėje midus gamintas namie, vėliau gamyba persikėlė į dvarus, o nuo 16-17 a. – į karčemas.

Viduramžių Lietuvoje užsukus karčemon buvo galima išlenkti ir bokalą alaus, ir bokalą midaus. Krašte veikė alaus karčemos, midaus karčemos, ir “ mišrios“, kuriose buvo gaminamas ir alus, ir midus. Midus pilstytas iš statinių. 14-15 a. karčemose lietuviai jį gurkšnodavo iš molinių bokaliukų.

 Atgaivino pilstomą midų

Istorinis faktas, kad jau prieš šimtus metų Lietuvoje gyvavo pilstomo midaus tradicija, midaus gamintojai, Stakliškių bendrovei „Lietuviškas midus“ pakuždėjo mintį: „Kodėl nepamėginus gaminti pilstomo midaus?“

Taip gimė naujas bendrovės produktas – silpnas midus. Iki šiol įmonė gamino į butelius išpilstytą 12-15 laipsnių midų, primenantį desertinį medaus vyną. O naujasis, pilstomas midus, yra tik 6 laipsnių stiprumo. Tokio stiprumo midus būtent ir gamintas senovėje. Silpną midų įmonė gamina pagal tradicinę midaus gamybos technologiją: medaus ir vandens misa fermentuojama, į ją įdedama įvairių uogų, žolelių. Tačiau medaus koncentracija pilstomame miduje gerokai mažesnė, todėl gėrimas nėra saldus, – tik salstelėjęs.

Silpnas pilstomas midus šią vasarą pasirodė alaus barų tinklo „Alynas“ baruose didžiuosiuose šalies miestuose. Kaip ir alus, midus patiekiamas atšaldytas, bokaluose ar didesnėse taurėse.

 Kviečia į Stakliškes

Paragauti naujojo, silpno midaus, galima ir atvykus į Stakliškių midaus gamyklą. Įmonėje mielai laukiami lankytojai, turistai. Svečiams rengiamos degustacijos, jie supažindinami su midaus istorija, tradicijomis ir šiuolaikine gamybos technologija.

Šiemet midaus gamintojai įgyvendino seną svajonę: balandį po restauracijos atidarytas senasis gamyklos bokštas, kuriame 19 a., kuomet čia veikė alaus bravoras, buvo džiovinami grūdai.

Keturių aukštų bokštą bendrovė pritaikė turistinėms reikmėms: bokšte veikia senovinių midaus indų ekspozicija. Tarp eksponatų – įvairūs viduramžiais naudoti midaus bokalai, kurių dalis – originalūs, paskolinti Lietuvos muziejų, o taip pat – tiksli, sidabru kaustyto 5 amžiaus geriamojo midaus rago kopija.

 Škotiškas midaus eksperimentas

Dar vienas midaus gamintojo eksperimentas – bandymas sujungti škotiškas ir lietuviškas gėrimų gamybos tradicijas. Į škotišką viskį pabantyta įdėti lietuviškų bičių produktų. Taip gimė škotiškas viskis su bičių produktais „Stakliškių Honey“. Šią vasarą naujovė pasirodė prekybos centruose.

 

Taip pat skaitykite