Birštone esantis „Sofijos Rezidencijos“ viešbutis-restoranas – romantiškiausia vieta vidurio Lietuvoje!
Tai išskirtinė vieta kiekvienam vietiniam ir atvykstančiam svečiui, nes čia gali pajusti, kad esi laukiamas. Tai pasako patiekalai, personalo dėmesys. Šiame restorane apsilankau ne tik norėdama pavalgyti, bet ir išgerti geros kavos, suvalgyti gabaliuką pyrago, kurio nei išvaizda, nei skonis nepakitę, nors toks jau kepamas per šešerius metus.
„Sofijos Rezidencijos“ restoraną atidarė Audrius Buinickas, šiuo metu dirbantis virtuvės šefu viename iš garsiausių pasaulio tinklų Jamie Oliverio restoranų.
Kaip ir atsidarius restoranui, taip ir dabar, valgių skoninės savybės visiškai nepakito, nes tuo ypač rūpinasi šeimininkė ir savininkė Ramunė Šyvokienė. Tačiau laikmetis toks, kai restoranai arba pakeičia savo valgiaraščius, arba į esančius įtraukia naujienas. Tai ne tik patrauklu, bet ir maga paskanauti, o be to, tokios naujienos kartu ir restoranų prestižinis veidas.
Savininkės pakviesti atvykome paskanauti naujų patiekalų. Žvilgtelėjusi į meniu supratau, kad čia galima atrasti kiekvieno skoniui ir skrandžiui priimtinų patiekalų. Jau vien pavadinimai žadino apetitą, nes jų geografinis mastelis siekė Japoniją, Tailandą, Italiją, Indiją. Šiltai bendraujant su savininke mums buvo atneštas pirmasis patiekalas – sriuba. Štai, ragaunant tailandietišką sriubą „Tom Kha“ su daržovėmis, nelietuviškais, mums neįprastais, grybais, kokoso pienu, vištiena, krevetėmis, pajutau jos magišką galią – geras skonines savybes. Prisipažinsiu, ragauti pradėjau atsargiai, tačiau švelnus sriubos skonis ir neįprasti grybai nė kiek nenuvylė, o tik padidino smalsumą: kas bus toliau?
Toliau sekė lašišos kepsnys su mango padažu ir keptais ryžiais su daržovėmis, kuris prašyte prašėsi paskanaujamas. Pirmasis kąsnis – gabalėlis lašišos. Žuvis – švelni, ir pirmasis kąsnis tarsi ledinukas ištirpo burnoje. Kepsnys be galo patiko, o ryžiai, kaip pasakojo savininkė, specialiai ruošiami keptuvėje su gausybe prieskonių ir daržovių. Lašiša ir ryžiai taip derėjo vienas prie kito, jog valgant jaučiau didelį malonumą… Kai paragavau indiškai ruoštos vištienos, nustebau, kad paprastai sausoka paukštienos mėsa buvo patiekta tokia, jog valgant džiūgavau, nes ji buvo sultinga ir tarsi sviestinis sausainiukas – susisluoksniavusi. Su pasimėgavimu ragaudama šį patiekalą stengiausi išsiaiškinti virtuvės šefo paslaptis.
O paslapties čia jokios nėra – reikia ne tik noro gardžiai pagaminti, bet ir žiupsnelio meilės, kurios į visus patiekalus įdeda restorano virėjos. Po tokio degustavimo teko paragauti ir deserto – šokoladinio torto. Tie, kurie mėgsta šokoladą, pajus tikrai gero deserto dozę prie puodelio espreso kavos. Kava čia taipogi gera, nes retai kur gausi geros kavos, o jei ją verdant įmaišoma meilė – tai gaunasi kava su meilės eliksyru kiekvienam čia pabuvojusiam.
Kad ir kokia gurmanė bebūčiau, tačiau visų patiekalų tikrai neišragaučiau, tačiau noriu pasakyti, kad naujieji patiekalai tikrai kiekvienas išsiskiria savo skoniu ir išvaizda. Taigi pagal naują valgiaraštį galima užsisakyti rankų darbo koldūnų su Riccota sūriu ir špinatais „Ravioli ir riccote e spinace“, tailandietiškai keptų ryžių su krevetėmis ir ananasais „Khao Pad Supparot“, azijietiškų koldūnų su kalakutiena „Pot stickers“, tailandietiškos imbierinės kiaulienos „Moo Pad King“, tailandietiškos vištienos su riešutais ir daržovėmis „Gai Pad Met Mamuang“, indiškai ruoštos vištienos su keptais ryžiais „Tantoori Tikka“, japoniškai ruoštą sviestažuvės kepsnį „Managatsuosuteki“ bei desertą Creme Brulee.
Po degustavimo tikrai nepajutau apsunkusio skrandžio, o tik didelį malonumą. Kai pasidomėjau, kas padėjo paruošti papildomus patiekalus, savininkė Ramunė kaip visada su kibirkštėle akyse papasakojo, jog šį naujovių pasaulį į valgiaraštį įvedė Algirdas Gedvilas – ilgametis virtuvės šefas. Šou „Pragaro virtuvės“ dalyvis, šiuo metu dirbantis kartu su šefu Liutauru Čepracku. Jis yra dirbęs ir mokęsis daugelyje pasaulio šalių, tokių kaip JAV, Vokietija, Italija, Suomija. 6 metus Vilniuje dirbęs šefu Da Antonio restoranuose.
Kelis metus dirbęs Baltarusijoje restorano menedžeriu ir virtuvės brendšefu. Be to, jis užsiima konsultacine veikla Lietuvoje, Rusijoje (Maskva, Sankt Peterburgas), Lenkijoje (Varšuva). Vykdant konsultacinę veiklą, yra prisidėjęs prie daugiau nei 30 restoranų atidarymų, kaip brend šefo, taip ir menedžerio – konsultanto vaidmenyje. Šiuo metu turi savo restoraną Vilniaus centre ir ruošia antro atidarymą. Be to, jis šefuoja vieną iš Jamie Oliverio restoranų. Po tokio pristatymo visiškai realiai suvokiama, kodėl naujasis valgiaraštis toks egzotiškas. Paragavus šio maisto tikrai ne vienas sugrįš ir atsives draugų.
Juk taip gera, kad tokioje mažutėje Birštono salelėje galime mėgautis maistu už tikrai daug žemesnes kainas nei sostinėje ir, nesuklysiu sakydama, daug gardesniu. O aš, čia ne kartą pabuvojusi, atsivežu svečių, kurie po to jau apsilanko su savo draugais, nes kamerinė aplinka, malonus aptarnavimas, geras ir šviežias maistas yra šio restorano vizitinė kortelė.
Vilija Čiapaitė