kvitrina.lt · Prienų ir Birštono naujienų portalas

Viskas apie pusryčius ir jų naudą

pusryciai

Pusryčiai – svarbus energijos šaltinis sėkmingai dienos pradžiai. Pusryčius verta valgyti ne tik dėl geros savijautos, puikios nuotaikos, sotumo jausmo, bet ir dėl savo fizinės sveikatos. Papusryčiavę turėsite daugiau jėgų fizinei ir protinei veiklai, ne taip išalksite iki pietų, jausitės energingesni ir aktyvesni. Pusryčiai – viena svarbiausių sveiko gyvenimo taisyklių.

Norite būti sveiki? Pusryčiaukite!

Dažnai per skubėjimą ir laiko stoką, atsisakome pusryčių – tai didelė klaida, kurios reikėtų išvengti. Pasak dietologės Barboros Jarašūnės, pusryčiai teigiamai veikia bendrą žmogaus savijautą ir sveikatą. „Pusryčių metu papildome per naktį išsekusias organizmo energijos atsargas, todėl turime daugiau energijos kibti į darbus ar mokslus. Pusryčiams pasirinkus grūdus, daržoves, pieno produktus ir kitus baltymų šaltinius, galima išvengti impulsyvaus užkandžiavimo mažos maistinės vertės produktais dienos eigoje. Pusryčiams taip pat tinka pilno grūdo sumuštiniai su sveikais priedais. Pusryčiai padeda išlaikyti mitybos režimą,“ – pasakoja gydytoja.

Pusryčiauti labai svarbu – nustatyta, kad nevalgantys pusryčių suaugusieji turi didesnę aterosklerozės, širdies ligų, hipertenzijos ar netgi insulto riziką.

Papusryčiauti rekomenduojama per dvi valandas nuo atsikėlimo. Būtų gerai, jei kasdien įprastumėte valgyti maždaug panašiu laiku – taip išlaikysite valgymo režimą, kuris svarbus ne tik kūno masės kontrolei, bet ir gerai savijautai.

Pusryčiams – maistingas maistas

Dietologė B. Jarašūnė pusryčius „konstruoti“ pataria iš kelių produktų grupių: „Tai galėtų būti uogomis ar vaisiais ir natūraliu jogurtu paskaninta košė arba pilno grūdo duonos sumuštinis su mėsa, salotomis, kiaušiniais ar sūriu. Geriausia, jei kiekvieną rytą pusryčiai yra kiek kitokie – įvairovė yra raktas į balansą.“ O jei ryte norisi sriubos? „Pusryčiams gali tikti ir sriuba, ir maltinis – jeigu tokio maisto norisi, o per pietus ar vakare to suvalgyti nebus galimybės, kodėl gi ne?“, – šypsosi B. Jarašūnė.

Ryte, kaip ir likusios dienos metu, dietologė pataria vengti cukraus (ne daugiau 15 g cukraus 100 g produkto) ir druskos (ne daugiau 1,5 g druskos 100 g produkto) turinčių produktų, perdirbtų mėsos gaminių (dešrų, dešrelių, kumpių, pirktinių paštetų), patiekalų su kenksmingais riebalais (transriebiosiomis riebalų rūgštimis).

Savaitgalio pusryčiai

Savaitgalio pusryčiai dažnai ir vėlesni, ir gausesni, ir sotesni nei darbo dienų. Ar reikėtų dėl to graužtis? Dietologė B. Jarašūnė purto galvą: „Savaitgaliai skirti atsipūsti nuo kasdienių reikalų ir pailsėti. Jų metu galime daugiau laiko skirti maisto gaminimui ir valgymui su šeima ar draugais. Valgome vėliau, nes neretai ilgiau pamiegame. O išsimiegojimas teigiamai veikia mūsų apetitą bei kūno svorį. Jei valgysime vadovaudamiesi intuityviais kūno pojūčiais, o ne griežtomis taisyklėmis, vėlesni ir sotesni pusryčiai gali būti ne „bloga praktika“, o startas tolimesniems savaitgalio planams – išvykoms, žygiams, sodui ar namams tvarkyti. Tad jei pusryčiai buvo gausesni ir sotesni, per pietus reiktų tiesiog užkąsti lengviau.“

Susijusios naujienos

VšĮ „Gera Prienuose“ įgyvendina projektą „Dienos stovykla – galimybė kartu tyrinėti Prienų krašto aplinką“

Projekto Nr. 11-432-K-0001 Pradžia: 2025 m. rugsėjo 19 d. Pabaiga: 2027 m. rugsėjo 30 d. Projekto partneris – VšĮ „Meninė drožyba“. Projekto tikslas: suburtą Prienų miesto jaunimo, turinčio mažiau galimybių ir patiriančio socialinę atskirtį, grupę (nuo 16 iki 29 metų amžiaus), įtraukiant į sociokultūrines veiklas, gerinti jų psichinę ir fizinę būklę, mažinti socialinę atskirtį, propaguoti […]

Skaityti daugiau

Parodoje „Rinkis prekę lietuvišką’ 2025“ – bendrovių „Išlaužo žuvis“ ir „Lietuviškas midus“ produktų triumfas

kvitrina.com Spalio 10 d. Kauno „Žalgirio“ arenoje vyko paroda „Rinkis prekę lietuvišką’ 2025“, kurios metu surengtas ir geriausiųjų gaminių konkursas. Tarp 90 aukso ir sidabro medaliais apdovanotų produktų ir du aukso apdovanojimai mūsų krašto bendrovių produktams. Aukso medaliais įvertinta AB „Išlaužo žuvis“ šaltai rūkyta karpio ir plačiakakčio dešra bei UAB „Lietuviškas midus“ nealkoholinis midus „Namidus“ […]

Skaityti daugiau

Išvyka į Kazlų Rūdą – su liūdna pabaiga

kvitrina.com Spalio 12 d. Prienų FK „Nemunas B“ futbolininkai žaidė KAFF-MAFF čempionato išvykos rungtynes su FK „Kazlų Rūda“ komanda. Deja, prieniškiams šias rungtynes norėsis kuo greičiau pamiršti. Jau pirmajame kėlinyje  FK „Nemunas B“ komanda leido aikštelės šeimininkams pelnyti net 3 įvarčius (3:0). Antrajame kėlinyje situacija pagerėjo, bet rezultatas nesikeitė iki 81 min., kai FK „Kazlų […]

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite: