„Vasara Birštone“ – sveiko maisto kūrimo performansas

Vidmantas Venclovas

Šiemet nauju rūbu pasipuošusi kavinė-ledainė „Vasara Birštone“ ne tik pagyvino  A. S. Zenkevičiaus promenados įvaizdį bei praturtino Nemuno pakrantės gyvenimą, bet ir tapo dviejų kūrėjų – žmogaus ir gamtos – bendradarbiavimo pavyzdžiu.
Šioje kavinėje nerasite mums įprastų patiekalų, tokių, kaip cepelinai ar karbonadai, bet garantuotai jums bus pasiūlyti valgiai iš produktų, užaugintų nedideliuose šeimyniniuose ūkiuose.


Pasak kavinės savininkės Gerdos, noras kurti ir pasiūlyti išskirtinį meniu buvo toks stiprus, kad visos mintys apie galimas neigiamas pasekmes buvo nustumtos į šoną.
Kūrėja prisipažino, jog yra labai dėkinga kavinės lankytojams, kurie įvertino patiekalų išskirtinumą ir kartu su kavinės kolektyvu puoselėja tvaraus maisto kultūrą.
O viskas prasidėjo nuo noro pasprukti nuo monotoniško darbo. Ir vietos veiklai paieškos atvedė į Birštoną. Pirmasis verslas kurorte – pašto karietoje įkurta žaliųjų kokteilių, vaflių ir kavos „4 Sezonai“ stotelė. O vėliau naujų idėjų įgyvendinimo poligonu tapo antram gyvenimui prikelta „Nida“.

Anot Gerdos, metai bėgo, o ant ekologinio pamato kuriamas verslas pasiteisino, ir šiemet „Vasara Birštone“ visus nustebino savo naujais „rūbais“, didesniu plotu bei terasa.
Tai tikras A .S Zenkevičiaus promenados perlas, pasiruošęs toliau stebinti Birštono gyventojus ir kurorto svečius.
Užsukę į kavinę gausite originalų meniu, kuriame menininkės Vilijos Čiapaitės sukurtos iliustracijos patiekalams lyg atveria kelią į išskirtinio maisto lopšį.
Naujų patiekalų receptų paieškos vyksta šaltuoju metų laiku, kai Gerda atsiduoda kūrybai ir bandymams bei kitų šalių patiekalų pritaikymui mūsų skoniams.
„Klientai, be jokios abejonės, daro įtaką meniu, todėl patiekalų pastovumas būtinas, bet kartu pristatomos naujovės sudaro visumą ir padeda judėti link užsibrėžto tikslo“, – įsitikinusi Gerda Kemežienė.
Jos teigimu, viskas į kavinę atkeliauja tiesiausiu keliu, be tarpininkų ir bazių: „Viskas – tiesiai iš gamintojų, ir tai tik rūpestingai, ir ekologiškai užauginta produkcija“.

Kelias nuo patiekalo idėjos, pagaminimo, degustacijos iki pateikimo klientui pakankamai ilgas, nes, anot Gerdos, kavinė – tai ne tik vieta pavalgyti, tai – nuostabi bendravimo erdvė ir gamtos bei žmogaus sukurti vaizdai.
„Vasara Birštone“ – tai lyg didžiulis prie Nemuno pakrantės prisišvartavęs laivas, kuris kviečia į unikalią kelionę po gastronomijos pasaulį. Tikras sveiko maisto kūrimo performansas.

Taip pat skaitykite