kvitrina.lt · Prienų ir Birštono naujienų portalas

Vaisių ir daržovių laikymas namuose: ką laikyti šaldytuve, o kam tinka kambario temperatūra?

darzoves-74198154

Pirmosiomis pavasario dienomis dažniau atsigręžiame į sveikos gyvensenos tendencijas, riebesnius produktus vis dažniau iškeičiame į šviežius vaisius bei daržoves, tačiau kartais parsinešus iš parduotuvės nespėjame jų suvalgyti, jos ima gesti ir galiausiai atsiduria šiukšliadėžėje. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad to priežastis dažnai būna ir netinkamas daržovių bei vaisių laikymas.  

„Skirtingos daržovių ir vaisių rūšys reikalauja atitinkamų laikymo sąlygų. Vienus geriausia yra laikyti šaldytuve, kitus vietoje, kurios nepasiekia tiesioginė saulės šviesa, trečius tinkamiausia palikti kambario temperatūroje, dar kitus iš viso geriausia pamerkti į vandenį. Todėl norėdami kovoti su maisto švaistymu ir kuo ilgiau vaisius bei daržoves išlaikyti šviežias ir kokybiškas, privalome žinoti, kokiomis sąlygomis skirtingus produktus turime laikyti“, – pasakoja maisto ekspertė.

V.Juodkazienės teigimu, kaip laikyti daržoves ar vaisius pasufleruoja ir jų išdėstymas parduotuvėse: jeigu smidrai, petražolės ar įvairios salotos prekybvietėse yra sudėtos į šaldytuvus – vadinasi, šiems produktams tinkamos vėsesnes laikymo sąlygos. Jeigu matome, kad produktai sudėti į paprastas lentynas – tokiu atveju ir namuose greičiausiai juos laikyti reikės kambario temperatūroje.

Svogūnams ir bulvėms – atskiros laikymo vietos

Vienas svarbiausių dalykų, anot maisto ekspertės, yra nelaikyti kai kurių vaisių ir daržovių kartu. Sunokę vaisiai išskiria etileno dujas, kurios paskatina šalia esančių daržovių nokimą ir jos gali greičiau gesti. Pavyzdžiui, bulves, svogūnus ir česnakus geriausia yra laikyti vėsesnėje, tamsioje vietoje. Tačiau svogūnų ir bulvių kartu laikyti nepatartina, nes svogūnai skleidžia tam tikras medžiagas, nuo kurių greičiau vysta bulvės.

„Nesunokusius vaisius derėtų laikyti kambario temperatūroje, kad jie iki galo prinoktų. Šį procesą dar labiau paspartinsite, jeigu įdėsite juos į paprasčiausią popierinį maišelį. Ši taisyklė galioja kalbant apie avokadus, kivius, mango abrikosus, persikus ir slyvas. Taip pat, jeigu norite kuo greičiau sunokinti avokadą ir nenorite laukti, kol jis sunoks savaime, – į popierinį maišelį kartu su avokadu įdėkite bananą“, – pataria V. Juodkazienė.

Šviežias žoleles: krapus, petražoles ar mėtas geriausia laikyti pamerkus į vandenį šaldytuve. Išimtis galioja bazilikams, juos pamerkus į vandenį geriausia laikyti ant palangės, kad gautų šaulės šviesos. Jeigu šaldytuve trūksta vietos, žolelių kotus galima įvynioti į vandeniu sudrėkintą popierinį ar medžiaginį rankšluostį – jis suteiks drėgmės ir žolelės ilgiau bus gaivios.

Kad būtų paprasčiau prisiminti, kaip kokią daržovę, uogą ar vaisių laikyti – maisto ekspertė siūlo trumpą atmintinę:

Kambario temperatūroje. Taip geriausia laikyti pomidorus. Nuskynus pomidorą, jame vyksta dar iki 100 cheminių reakcijų, o kambario temperatūroje laikomas pomidoras toliau noksta ir sirpsta. Mangus, slyvas, persikus, kriaušes, abrikosus, persimonus, bananus, citrusinius vaisius ar avokadus galima subrandinti kambario temperatūroje, rudame popieriniame maišelyje, o jiems prinokus geriau įdėti į šaldytuvą.

Šaldytuve. Čia geriausiai laikytis obuolius. Šaldytuve tinka laikyti ir smidrus, juos geriausia į šaldytuvą įdėti suvyniojus į drėgną popierinį rankšluostį – taip jie ilgesnį laiką išliks traškūs. Morkas, ridikėlius, brokolius, žiedinius kopūstus, agurkus ir salotas – taip pat geriausia yra laikyti šaldytuve. Šaldytuve patartina laikyti ir įvairias uogas: vynuoges, šilauoges, braškes. Tiesa, uogas geriausia palikti dėžutėse, kuriose buvo parduodamos, o nuplauti – tik prieš valgant.

Šaltesnėje, sausoje vietoje. Svogūnus, česnakus ar bulves geriausia yra laikyti vėsioje, sausoje vietoje, o ne šaldytuve. Lygiai ta pati taisyklė galioja ir bananams ar baklažanams – pastaruosius apskritai reikėtų suvartoti per kelias dienas nuo pirkimo.  

Susijusios naujienos

VšĮ „Gera Prienuose“ įgyvendina projektą „Dienos stovykla – galimybė kartu tyrinėti Prienų krašto aplinką“

Projekto Nr. 11-432-K-0001 Pradžia: 2025 m. rugsėjo 19 d. Pabaiga: 2027 m. rugsėjo 30 d. Projekto partneris – VšĮ „Meninė drožyba“. Projekto tikslas: suburtą Prienų miesto jaunimo, turinčio mažiau galimybių ir patiriančio socialinę atskirtį, grupę (nuo 16 iki 29 metų amžiaus), įtraukiant į sociokultūrines veiklas, gerinti jų psichinę ir fizinę būklę, mažinti socialinę atskirtį, propaguoti […]

Skaityti daugiau

Parodoje „Rinkis prekę lietuvišką’ 2025“ – bendrovių „Išlaužo žuvis“ ir „Lietuviškas midus“ produktų triumfas

kvitrina.com Spalio 10 d. Kauno „Žalgirio“ arenoje vyko paroda „Rinkis prekę lietuvišką’ 2025“, kurios metu surengtas ir geriausiųjų gaminių konkursas. Tarp 90 aukso ir sidabro medaliais apdovanotų produktų ir du aukso apdovanojimai mūsų krašto bendrovių produktams. Aukso medaliais įvertinta AB „Išlaužo žuvis“ šaltai rūkyta karpio ir plačiakakčio dešra bei UAB „Lietuviškas midus“ nealkoholinis midus „Namidus“ […]

Skaityti daugiau

Išvyka į Kazlų Rūdą – su liūdna pabaiga

kvitrina.com Spalio 12 d. Prienų FK „Nemunas B“ futbolininkai žaidė KAFF-MAFF čempionato išvykos rungtynes su FK „Kazlų Rūda“ komanda. Deja, prieniškiams šias rungtynes norėsis kuo greičiau pamiršti. Jau pirmajame kėlinyje  FK „Nemunas B“ komanda leido aikštelės šeimininkams pelnyti net 3 įvarčius (3:0). Antrajame kėlinyje situacija pagerėjo, bet rezultatas nesikeitė iki 81 min., kai FK „Kazlų […]

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite: