Vilija Čiapaitė
Kiekvieną rytą daugelis sutinkame su kavos puodeliu. Tai tarsi ritualais, kuriuo įgyjame daugiau energijos, pasikeliame nuotaiką. Tačiau dažnas nuvyksta ir į kavinę, nori išgerti kavos, kuri savo kvapais mus prisivilioja, tad ir tikimasi ten gauti kvapnaus, gardaus ir uždegančio gėrimo puodelį. Kad pasijustume tikrai laukiamais, paprastai už baro stovintis žmogus visada pasidomės, kokios būtent kavos mes pageidaujame. Juk įgudęs barista išmano savo darbo specifiką ir gali paruošti įvairiausių skonių gėrimus pagal kliento pageidavimą, nustebinti įdomiais kavos deriniais su įvairiais priedais. Jis yra kavos ruošimo meistras, profesionalas, dirbantis kavinėje, bare, restorane, gerai išmanantis kavos rūšis ir daugybę jos paruošimo būdų. Juo pasitikima ir tikimasi gauti tai, kas geriausia – nuostabaus gėrimo puodelį.
Ir štai, atvykusi į viešbutį „Royal SPA Residence”, susitikau su jaunu ir savimi pasitikinčiu barista Viktoru Valioku. Man buvo smalsu pakalbinti šį energija trykštantį vaikiną, kuris viso pokalbio metu vaizdžiai gestikuliavo rankomis, tarsi gamindamas nuostabią kavą ir mintimis įdėdamas skonio ingredientų.
Taigi, štai trumpas pokalbis prie kavos degustacijos, kurias rengia pats Viktoras.
Viktoras gimė Kaune, vaikystę leido Pravieniškių kaime. Taip prasidėjo jo vingiuotas ir pilnas įspūdžių gyvenimas. Baigęs Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnaziją vaikinas įstojo mokytis į Vilniaus maisto technologijos kolegiją. Vasarą vaikinukas tikrai nenorėjo atostogauti ir nutarė įsidarbinti. Jį pakvietė dirbti dėdė prie kavos baro. Pasak Viktoro, nuo pirmos minutės jo gyvenimą užvaldė kava. Pradėjo domėtis ja, įvairiais paruošimo būdais, kavos pupelių keliais, kol jos pasiekia galutinį vartotoją. Tai buvo ne tik praktika, bet ir nuolatinis mokymasis, nes tik dirbdamas sužinojo, jog kavos pasaulio tendencijos gana greitai kinta.
Įgyta praktika jam labai padėjo ir tolimesniuose keliuose, susijusiuose su kava ir jos gėrimais.
Ir štai Viktoras pusmečiui su „Erasmus“ mainų programa išvyko dirbti į Portugaliją. Jau turėdamas patirties ir mokėdamas įvertinti gerą kavą, suprato, jog Portugalijoje ji nėra tokia gera, kokia naudojama Lietuvoje, tačiau tai buvo savotiškas patirties ir mokslo postūmis.
Taip jau gyvenimas susiklostė, jog jau beveik penkeri metai Viktoras stovi prie kavos baro. Kai tėvai persikėlė gyventi į Prienus, visiškai atsitiktinai atsidūrė viešbutyje „Royal SPA Residence”. Tarsi tarp kitko, paklausė, ar reikalingas barista. Ir, pasak Viktoro, gavo teigiamą atsakymą. Turėdamas patirties, jis pasiūlė rengti kavos degustacijas, į vieną iš jų ir aš atvykau.
Paklaustas, ar tikrų baristų yra daug šalyje, Viktoras atsakė, jog daugiausiai jų yra Vilniuje, o šiaip Lietuvos mastu – ne itin, gal dėl to ir su tokia specialybe yra lengviau gauti darbą.
Viktoras neslėpė, jog dalyvavo baristų čempionate, bet, pasak jo, jis buvo diskvalifikuotas ir, nusišypsojęs, pridūrė: „Netilpau į laiką…”. Pasak jo, pirmas kartas davė daug pamokų ir jis žino, jog dalyvaus ir dar kartą. „Nejauku buvo, kuomet gamini kavą, o tau už nugaros komisijos nariai ir dar fotografai”, ‒ savo prisiminimais dalinosi pašnekovas. Pasak Viktoro, jo svajonė, kad dalyvaus čempionate yra reali.
Kavos degustacija
Pagaliau susirinkome į degustavimo kambarį. Čia šeimininkavo Viktoras su stikliniais indais, skirtais kavai gaminti. Pradžioje jis pristatė kavas, kurias ragausime. Jis pabrėžė, jog kavos gamyba yra išskirtinė. Rūšinė kava auginama Brazilijoje, Meksikoje ir kitose šalyse. Pirmumą jis teikia Brazilijoje augintai kavai. Pasak jo, jos skonio savybėms atskleisti būtinas ir tinkamas vanduo. Jis turi būti „minkštas”. Beje, kavos auginimas taip pat turi reikšmės jos skonio savybėms. O kad išgautume kavos tikrąsias skonines savybes, būtina mokėti ją ir pagaminti.
Daugelis klysta, kai maltas kavos pupeles užpliko verdančiu vandeniu. Pasak jaunojo baristos, jei vanduo iš krano neskanus, nepilkite jo ir į kavą. Kavos plikymas taip pat turi savo niuansų. vandeniui užvirus, atidarykite virdulį ir palaikykite minutę, kol vanduo atvės iki 92‒96 laipsnių ir tik tada užpilkite kavą bei luktelkite keturias minutes. Beje, būtina nugriebti susidariusias putas.
Taip pat ir geriamos kavos temperatūra turi reikšmės – atvėsusi ji duoda daugiau energijos.
O informacija apie kavos pupeles buvo labai įdomi. Pasak baristos, visais atvejais jis rekomenduojąs pirkti ne ilgiau nei prieš mėnesį paskrudintas kavos pupeles ir jas malti namuose. Kavai puodelyje tinka rupus malimas, kai matosi kavos grūdeliai. Jei sumalsite iki miltų birumo, bus prarasta dalis skonio.
Beje, žmonės, kurie niekaip nesusiję su kavos pasauliu, ją kažkodėl labiausiai asocijuoja su Kolumbija, nors didžiausias kavos eksportuotojas yra Brazilija.
Taigi, po kavos degustacijos dar ilgai klausinėjau Viktoro apie kavą, jos gėrimus. Gavusi daug informacijos, labai džiaugiausi. Juk gyvenimas yra susijęs su mažais malonumais, kurių dalis yra ir gardžios, geros kavos puodelis. Ir neabejoju, jog daugelis kavos gurmanų skubės į viešbučio „Royal SPA Residence” vestibiulį paskanauti rūšinės ir labai skanios kavos pas baristą Viktorą Valioką ir atsives draugus, kuriems tai bus mažytė šventė – pasimėgauti tikrai gardžiu gėrimu. Juk jis pats pokalbio metu ne kartą sakė, jog kavos negeria, bet ja mėgaujasi.