kvitrina.lt · Prienų ir Birštono naujienų portalas

Pieno gamintojų ateitis – robotai

IMGP6123Gal šiandien toks šūkis ir pasirodys per drąsus, bet tikriausiai jis atspindi netolimos ateities realybę. Lietuvoje robotizuotų pieno ūkių dar nelabai daug, juos galima suskaičiuoti ant rankų pirštų, bet procesas vyksta ir interesantų yra ne vienas.

Tai parodė ir mūsų krašto ūkininkų susidomėjimas kelione į vieną tokį ūkį Ukmergės rajone.
Pamatyti savo akimis, atrodytų, nebeįmanomą dalyką susirinko ne viena dešimtis ūkininkų ir Alytaus profesinės mokyklos moksleivių.
Dar vykstant į ūkį, robotizuotų melžimo sistemų pardavėjai pateikė nemažai informacijos apie jų darbą ir privalumus. Įdomu buvo sužinoti, jog karvės pačios, be jokios prievartos, žingsniuoja į gardą, kur yra melžiamos, ir tai daro ne vieną kartą per parą.
Naudojant šią sistemą, galima pamiršti kėlimąsi ankstyvą rytą, nes veiksmai vyksta nesustodami, nes „meduolio“ metodas ir karvių instinktas verčia jas eiti į sistemos gardą ir atlikti savo „pareigą“ – leisti būti pamelžiamoms.
Sistema ne tik palengvina darbą, bet ir eliminuoja žmogiškąjį faktorių, o dėl to primelžiama apie 25% daugiau pieno. Ir dar elektronika atlieka žymiai daugiau specifinių funkcijų, susietų su karvių sveikatingumo rodikliais.
Svarbu pažymėti, jog robotizuotos sistemos sukurtos taip, kad praktiškai toks melžimo procesas niekuo nesiskiria nuo natūralaus.
Stebėti iš šalies bandos elgesį buvo įdomu, nes viskas vyko natūraliai ir be jokios prievartos. Karvės galėjo net pasikasyti.
Ūkininkai su susidomėjimu stebėjo procesą ir ilgai klausinėjo ūkio šeimininkus apie privalumus ir ne tik. Pardavėjai teigė, jog pagrindinė priežastis, kodėl dar nedaug ūkių naudoja šią sistemą, yra kaina. Robotizuotos sistemos kainuoja apie 0,5 mln. litų, todėl sustabdo ne vieną ūkininką nuo tokios investicijos. Tiesa, minėto ūkio savininkai teigė, jog jie nusprendė pereiti prie šios sistemos, nes turėjo problemų su kvalifikuotais darbuotojais.
Ir dar. Šiame ūkyje robotizuotas ne tik melžimas, bet ir šėrimas.
Šią išvyką organizavęs Ūkininkų sąjungos Prienų skyriaus pirmininkas Martynas Butkevičius teigė, jog ūkininkams būtina savo akimis pamatyti naujoves. Pasak pirmininko, mūsų krašte yra ūkių, kurie galėtų šią arba panašią sistemą įdiegti, bet tik reikia padrąsinimo ir ryžto.
M. Butkevičius pabrėžė, jog atėjo laikas ūkininkams ir žemės ūkio bendrovėms rimčiau pažvelgti į jaunųjų specialistų paruošimą. Prienų skyrius jau žengė žingsnį link bendradarbiavimo su Alytaus profesinio rengimo centru – sutarta, jog centro moksleiviai galės naudotis pažangių ūkių materialine baze ir netgi atlikti ten praktiką. „Reikia ruošti gerus praktikus ir ne tik šiuolaikinės technikos vairuotojus, bet ir kitų reikalingų profesijų specialistus“, – teigė M. Butkevičius.

Vidmantas Venclovas

One thought on “Pieno gamintojų ateitis – robotai”

  1. Straipsnyje parašyta: „Įdomu buvo sužinoti, jog karvės pačios, be jokios prievartos, žingsniuoja į gardą, kur yra melžiamos, ir tai daro ne vieną kartą per parą. Naudojant šią sistemą, galima pamiršti kėlimąsi ankstyvą rytą, nes veiksmai vyksta nesustodami, nes „meduolio“ metodas ir karvių instinktas verčia jas eiti į sistemos gardą ir atlikti savo „pareigą“ – leisti būti pamelžiamoms“ – tai visiška netiesa, nes karvė neturi instinkto eiti ir žmogui atiduoti pieną – karvė turi tik instinktą pieną gaminti savo veršeliams pamaitinti, o žmogus tik gudriai pasinaudoja šiuo evoliucijos rezultatu.
    O sakinys: „Sistema ne tik palengvina darbą, bet ir eliminuoja žmogiškąjį faktorių“ yra pakankamai grėsmingas, nes technologijos eilinį kartą į bedarbystę išstums masę žmonių, taigi, kaip ir visos technologijos kapitalizme prisidės prie bedarbių skaičiaus gausėjimo. Lazda visada turi du galus, ir antru galu smogia stipriau – visos technologijos nuo darbo „atpalaiduoja„ žmogaus darbo jėgą ir neišvengiamai didina bedarbių skaičių, vadinasi, galutiniame rezultate sukuria neigiamas socialines pasekmes.
    Smulkūs „išsibarstę“ ūkeliai apskritai nepajėgūs samdyti pakankamą kiekį žmonių, nepajėgūs darbuotojams mokėti pakankamas algas, taigi, diegia vis daugiau technologijų ir bedarbystė neišvengiama.
    .

Comments are closed.

Susijusios naujienos

„Via Lietuva“: Prienų rajone pradedamas asfaltuoti žvyrkelis Balbieriškis–Jiestrakis–Plutiškės

„Via Lietuva“, įgyvendindama žvyrkelių asfaltavimo programą, Prienų rajone pradeda valstybinės reikšmės rajoninio kelio Balbieriškis–Jiestrakis–Plutiškės (Nr. 3304) ruožo nuo 21,2 iki 24,6 km asfaltavimo darbus. Planuojama, kad šis beveik 3,4 km ilgio ruožas bus išasfaltuotas kitų metų rudenį. „Tai – jau trečias žvyrkelis, kurį pradėjome asfaltuoti šį rudenį. Kiek anksčiau asfaltavimo darbai prasidėjo Elektrėnus ir Abromiškes […]

Skaityti daugiau

Kodėl vis daugiau darbdavių Lietuvoje investuoja į darbuotojų draudimą?

Lietuvoje pastaraisiais metais vis labiau pastebima tendencija – įmonės vis aktyviau rūpinasi savo darbuotojų sveikata ir finansiniu stabilumu. Jei anksčiau papildomos socialinės naudos buvo labiau išimtis nei taisyklė, šiandien jos tampa neatsiejama darbdavio įvaizdžio dalimi. Darbuotojų draudimas tampa viena populiariausių priemonių, kuri padeda įmonėms ne tik pritraukti naujų specialistų, bet ir išlaikyti jau turimus. Keičiantis […]

Skaityti daugiau

„Pievos botique“ apartamentų atidarymas (Fotoakimirkos)

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite: