Jei reikėtų pasirinkti vienus maisto papildus iš visų, esančių vaistinėse, neabejotinai tai būtų žuvų taukai.
Žuvų taukai ir jų veikliosios omega-3 polinesočiosios riebalų rūgštys yra svarbios dėl to, kad organizme yra negaminamos, jų būtina gauti papildomai. Be to, tai vieni seniausių, geriausiai ištirtų ir kone kiekvienai kūno ląstelei naudingų maisto papildų, kurie turėtų būti vartojami nuolat.
Žuvų taukai naudingi tik imunitetui.
„Omega-3 riebalų rūgščių yra kiekvienoje organizmo ląstelėje, tiksliau sakant, jų membranoje. Tai ypač svarbi sudėtinė organizmo medžiaga, moduliuojanti tarpląstelinius signalus, genų ekspresiją ir membranos baltymų funkciją.
Stiprūs, kasdien vartojami žuvų taukai su dideliu omega-3 naudingųjų rūgščių (eikozapentaeno, sutr. EPR ir dokozaheksaeno, sutr. DHR rūgštimis) kiekiu gali turėti didelės reikšmės tiek imuninei, tiek nervų, kraujotakos, griaučių, raumenų ir kitoms organizmo sistemoms“, – neabejoja endokrinologė ir konkretizuoja esminius privalumus.
Norint šaltuoju sezonu išvengti peršalimo ligų ir virusinių infekcijų išties svarbu stiprinti imunitetą. Tyrimais nustatyta, kad omega-3 polinesočiosios riebalų rūgštys gali veikti imuninių ląstelių, tokių kaip B ir T limfocitai, aktyvumą bei IgM ir IgG antikūnų kūrimąsi ir taip padėti organizmui apsisaugoti nuo įvairių ligų.
„Žuvų taukai taip pat gali sumažinti citokinų (uždegiminių molekulių) gamybą ir genų ekspresiją bei padidinti prostaglandinų ir rezolvinų generavimą. Šios uždegimą mažinančios medžiagos švelnina uždegiminius procesus ir gali padėti imuninei sistemai sėkmingai įveikti bakterijas ir virusus.
Be to, žuvų taukai naudingi ir esant lėtiniams uždegimams, susijusiems su tokiais sveikatos sutrikimais kaip nutukimas, diabetas ar depresija.
Žuvų taukai gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo riziką, nes geba padidinti gerojo (DTL) ir sumažinti blogojo (MTL) cholesterolio ir trigliceridų (blogųjų kraujo riebalų) kiekį kraujyje, palaikyti normalų kraujo spaudimą ir apsaugoti nuo širdies ritmo sutrikimų.
Omega-3 riebalų rūgštys gali padėti sumažinti kraujagysles pažeidžiančius uždegiminius procesus ir insulto bei infarkto riziką.
Neseniai atlikta metaanalizė skelbia, kad omega-3 nauda akivaizdi: riebalų rūgščių vartojimas po 1 g per dieną ir daugiau turi didelę prevencinę vertę sergantiesiems kardiovaskulinėmis ligomis ir net iki 9 proc. mažina mirties nuo širdies smūgio riziką. Jos taip pat be galo svarbios aterosklerozės ir jos komplikacijų profilaktikai. Omega-3 rūgštys gali palaikyti kremzlių ir sąnarių elastingumą, paskatinti kremzlių regeneracijos procesus, padidinti kaulų tankį, malšinti sąnarių uždegimą ir net išgelbėti nuo sustingimo ir skausmo sergant osteoartritu. Tyrimais įrodyta, kad omega-3 riebalų rūgščių trūkumas didina akių ligų išsivystymo tikimybę.
Be to, manoma, kad žuvų taukai gali užkirsti kelią kai kurių psichinių sutrikimų atsiradimui arba padėti sumažinti jų simptomus. Jie taip pat gali būti naudingi siekiant stabilizuoti nuotaikų svyravimą, gydant depresiją, šizofreniją ir net bipolinius sutrikimus. Omega-3 riebalų rūgštys gali padėti kovojant su stresu ir nemiga. „Omega-3 riebalų rūgštys labai svarbios ir odos, plaukų, nagų būklei bei gerai išvaizdai apskritai. Jos gali apsaugoti nuo laisvųjų radikalų, padėti regeneruotis ląstelėms, atkurti odos drėgmę bei, kaip minėta, slopinti uždegimines reakcijas. Manoma, kad šios rūgštys turi įtakos ir telomerų, susijusių su senėjimo procesais, ilgiui.
Senstant telomerai trumpėja, o žuvų taukai gali padėti jiems ilgiau išlikti pradinio ilgio“, – potencialiu jaunystės eliksyro receptu dalijasi I. Auglytė ir priduria, kad dėl omega-3 riebalų rūgščių galimybės neutralizuoti kenksmingų sočiųjų riebalų poveikį, vartojant kokybiškus žuvų taukus ir užsiimant fizine veikla, gali sumažėti kūno riebalų kiekis.
Ar Omega-3 riebalų rūgštis organizmas pasisavina tik vartojant su polifenoliais?
Žinoma, kad omega-3 riebalų rūgštys yra linkusios oksiduotis. Po oksidacijos jos praranda naudingąsias savybes ir net gali tapti žalingos. Ilgai buvo manoma, kad oksidacijai sustabdyti ir geresniam riebalų rūgščių pasisavinimui jas reikia vartoti su polifenoliais, dideliu jų kiekiu.
Tačiau naujausi tyrimai įrodė, kad pridėtiniai polifenoliai oksidacijos proceso visiškai nesustabdo, nes jis vyksta riebalų rūgštis veikiant šviesai ir karščiui.
Kokybiškuose žuvų taukuose naudojamų antioksidantų visai užtenka jų apsaugai nuo oksidacijos ir EPR bei DHR rūgščių savybėms išsaugoti. Pavyzdžiui, alfa-tokoferolis, t. y. vitaminas E, naudojamas kapsulėse, pasižymi stipriausiu antioksidaciniu poveikiu iš visų tokoferolių.
Atliktuose tyrimuose nustatyta, kad jo antioksidacinės savybės buvo stipriausios, palyginti su beta ir gama tokoferoliais. Skystuose žuvų taukuose naudojamas koncentruotas tokoferolių ekstraktas – riebaluose tirpi medžiaga, kuri puikiai juos apsaugo nuo oksidacijos.“