kvitrina.lt · Prienų ir Birštono naujienų portalas

„Miella vyninė“ stebino Birštono šventės gurmanus

0610_photo_IevaJura_224

Birželio 9-11 dienomis visi keliai Lietuvoje vedė į Birštoną, į tradicinę kurorto šventę. Atvykusieji į šventę galėjo ne tik išbandyti kurorto teikiamas paslaugas, dalyvauti galybėje renginių, koncertų ir pasinerti į šventinę fiestą, bet ir apsilankyti neeilinėje „Miella vyninė“ organizuojamoje edukacijoje-degustacijoje.

Birštonietis Irmantas Adamonis su šeima jau keleri metai garsėja savo išradingumu bei senojo amato – vyndarystės puoselėjimu. Praėjusiais metais, prisijungus Marijaus Jakinevičiaus šeimai ir sustiprinus komandą, šis amatas įgavo dar didesnį pagreitį.

2022 metais pietų Lietuvoje buvo įkurta pirmoji natūralios fermentacijos vaisių uogų gamybos vyninė  – „Miella vyninė“. Dvi šeimos įgyvendino svajonę atidaryti vyndarystės verslą prie kurio rankų darbu prisideda ir abiejų šeimų nariai – vaikai, tėvai ir giminaičiai.

Vyninė atverta pusiaukelėje tarp dviejų žemyninių kurortų – Birštono ir Druskininkų –  Alytaus kaime (Alytaus r.). Čia praėjusiais metais dviejų šeimų jėgomis pastatytoje vyninėje vyksta aktyvus darbas, tobulinami ir kuriami nauji vaisių uogų gamybos vynai.

„Miella vyninės“ pavadinimas kaligrafijos pagalba užkoduoja dviejų vyndarių, šeimos narių, pirmąsias vardų raides. Etiketėje atsispindintys Nemuno vingiai aprėpia Dzūkijos kraštą, kuriame vynui auginama lietuviška vaisių uogų produkcija, bei įsikūrusi pati vyninė. Vieno vyndario šeima įsikūrusi Dzūkijos sostinėje Alytaus mieste, o kito vyndario šeima kilusi iš vieno gražiausių Lietuvos kurortų Birštono, kurį supa Nemuno kilpos. Simboliška, kad Nemuno vingiai nuo Alytaus iki Birštono sujungė dvi vyndarių šeimas, kurti išskirtinį lietuvišką uogų, vaisių vyną.

Idėja namų sąlygomis puoselėjamą amatą perkelti į didelę atskirą vyninę abiems vyndariams kilo pandemijos ir karantino laiku. Vynininkai idėją įgyvendino per pusantrų metų. Pastačius vyninę bei reikalingus sandėlius, gautos ir licencijos veiklai.

0610_photo_IevaJura_221

Tam, kad vynas būtų pripažintas yra labai svarbu atsirinkti ir sertifikuotus ingredientus. Vyndariai įvairias uogas, vaisius įsigyja iš vietinių Dzūkijos augintojų, įregistravusių ūkius. Dauguma Dzūkijos ūkių įsikūrę netoli Nemuno upės. Čia švelnus mikroklimatas vaisiams ir uogoms suteikia išskirtinių skonio savybių, kurios atsispindi pačiame gaminamo vyno skonyje. Dalis vaisių ir uogų į vyninę atkeliauja iš mineralais turtingo Birštono kurorto apylinkių.

Pagaminus pirmąsias partijas vaisių vynų vyndariai išbandė jėgas Lietuviško vyno čempionate. Jau pirmasis kartas parodė, jog Irmantas su Marijumi eina teisingu keliu. Lietuviško vyno čempionate 2022 metais „Miella vyninė“ pristatė 4 vaisių uogų vynus ir laimėjo tris bronzos ir vieną sidabro medalį, o vyšnių sausas ir abrikosų pusiau saldus vynai pripažinti geriausiais savo kategorijoje.

Vyndariai įgavę pasitikėjimo ir toliau eksperimentuoja su įvairiais vaisiais, uogomis, jų kombinacijomis bei skoniais. Šiai dienai vyninės asortimentą sudaro – vyšnių, obuolių, serbentų, šilauogių, svarainių, bruknių, šaltalankių, braškių ir net iš pomidorų pagaminta produkcija. Beje, obuolių vyno receptūra Irmanto šeimoje žinoma jau keletą dešimtmečių. Tačiau vyndariai tempo nelėtina ir su kiekviena diena išbando kitus skonius. Sprendimą dėl konkretaus vyno priima visa „MIELLA“.

Kaip pasakojo Marijus, Lietuvoje vyno kultūra dar tik atsiranda, todėl į jų vaisių-uogų vynus lietuviai žiūri įtariau. Dauguma yra pripratę ir mano, jog vynas gali būti tik iš vynuogių, tačiau „Miella“ laužo standartus ir pateikia žymiai didesnį asortimentą, kuris yra vertinamas jau su vyno kultūra susipažinusių gurmanų. Aplink naująją vyninę yra pasodintas vynuogynas, o iš jo derliaus vyndariai ateityje planuoja gaminti vynuogių vyną.

Kiekviena vyno rūšis yra gaminama nedideliais kiekiais, taip jai suteikiant daugiausiai dėmesio kokybės bei skonio klausimu. Skirtingų rūšių gaminimas vyninėje užtrunka nuo 3 iki 6 mėn. Kaip minėjo vynininkai, kiekvienai rūšiai skiriamas atskiras dėmesys. Daug gamybos detalių priklauso nuo skonio aiškumo ir ilgalaikiškumo.

Sėkminga pradžia bei pastangos vyndarius apdovanojo ir 2023 metais. Lietuviško vyno čempionate 2023 m. „Miella vyninė“ pristatė savo 2 uogų vynus ir laimėjo du bronzos medalius (juodųjų serbentų bei vynuogių vynas), o juodųjų serbentų sausas vynas pripažintas geriausiu savo kategorijoje.

„Miella vyninės“ vyndariai mielai supažindins Jus su savo vyninės gaminamais natūralios fermentacijos vaisių uogų vynais Jūsų pasirinktoje vietoje. Daugiau informacijos www.miellavynine.lt

Nuotraukų autorė Ieva Jūraitė

Susijusios naujienos

Duonos ir ugnies festivalis Prienuose. III dalis (Fotoakimirkos)

Arūno Aleknavičiaus nuotraukos

Skaityti daugiau

„Duonos ir ugnies“ festivalis Beržyno parke – Prienų vizitinė kortelė

Vidmantas Venclovas Rugpjūčio 30 d. Prienuose, Beržyno parke, vykusio „Duonos ir ugnies“ festivalio režisierė Zita Kuzminskienė renginį apibendrino vienu išraiškingu žodžiu – ugningas karštis. Ir tai tikra tiesa. Iki 27 laipsnių sušilęs oras, kalvių židinių ugnis, duonkepių karštis bei išradingi seniūnijų kiemeliai ir kolektyvų pasirodymai bendrą festivalio atmosferą pavertė nepakartojamu ugningu reiškiniu, kuris pasibaigė vaizdingu […]

Skaityti daugiau

Duonos ir ugnies festivalis Prienuose. II dalis (Fotoakimirkos)

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite: