Gal jau matėte parlėkusį gandrą? Jei ne, tai dairykitės – sakoma, jei gandrą pirmąkart pamatysi skrendantį – gerai visus metus darbus spėriai nudirbsi, jei tupintį – vangiai viskas seksis. Aukštaitės šią dieną nedirbusios laukuose, o iš kanapių, iš įvairių javų mišinio kepusios bandeles ir pyragus, kuriuos, įsirišusios į drobines skareles, nešdavusios į bažnyčią, vaišindavusios viena kitą, duodavusios ragauti gyvuliams, o pyragų trupinius išbarstydavusios paukščiams. Gandrinių, kaip ir gražuolio gandro, labiausiai laukdavo vaikai. Ir kaip nelauks, jei jis grįžta ne tuščiomis. Iš ankstyvo ryto motinos ant tvoros stulpo iš šieno ar šiaudų sukdavusios lizdelius ir juose padėdavusios vaikams po du raudonus kiaušinius, ant kurių peilio smaigaliu būdavo išskutinėtas gandras ar bent pabrūkšniuota ant dažyto kiaušinio – atseit, gandro nagais pakrapštinėta.
O čia Jums „Gandro pyrago“ receptas. Sako, tokio paragavę, skraidysit – būsit greiti kaip paukščiai wink emoticon
1 kg miltų, 1,5 stiklinės pieno, 30–40 g mielių, šaukštelis druskos, 2,5 šaukšto sviesto, kiaulių taukų (ar margarino), 3 kiaušiniai
Į pašildytą pieną supilamos su trupučiu cukraus išleistos mielės, suberiama pusė visų miltų ir išmaišoma. Viršus apibarstomas miltais, tešla uždengiama ir paliekama šiltoje vietoje, kad pakiltų. Tada tešla išplakama, suberiami likusieji miltai, druska ir supilami su likusiu cukrumi išplakti tryniai. Baigiant minkyti, supilami ištirpinti riebalai ir išplakti baltymai. Paminkius, kai jau tešla nebelimpa prie rankų, paviršius sulyginamas, aptepamas riebalais, tešla šiltai uždengiama ir šiltoje vietoje laikoma, kol vėl pakils. Iš tos pačios tešlos gabalėlio formuojami keli „paukščiukai“. Likusi tešla guldoma į riebalais išteptą apvalią formą, ant viršaus uždedami du tešliniai paukščiukai. Laikoma šiltai, kol pakils. Aptepama kiaušiniu ir kepama apie valandą.
Lietuvos liaudies kultūros centras