Bendravimas valgant – vienas iš didžiausių gyvenimo malonumų. Ne veltui šeimas, draugus, kaimynus labiausiai suartina susitikimai prie bendrų vaišių stalų, o svarbūs įvykiai taip pat pažymimi iškilmingais pietumis, puotomis. Kitas svarbus maisto aspektas – malonumas jį gaminti, lyginamas su kūryba, menu, kuriuo gali pamaloninti ne tik skonį, bet ir akis.
Tokie tikslai skatina Jiezno bibliotekos darbuotojas Vilmą Trabuševskienę ir Sigutę Katkauskienę kasmet sukviesti mėgstančius gaminti žmones į tradicinę šventę, kuri šiemet pavadinta „Auginu – gaminu – ragauju“. Ji surengta jau trečią kartą ir turi savą ištikimų dalyvių būrelį, į kurį mielai priimami ir naujokai.
Lapkričio 16 d. Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro salėje prie puikiais valgiais papuoštų stalų suskambo folkloro ansamblio „Jieznelė“ (vadovė Ingrida Valentienė) dainos, pakvipo kepiniais ir troškiniais. Savo ypatingus, atėjusius iš vaikystės ar neseniai sukurtus kulinarijos šedevrus pristatė Ramutė Dumalakienė, Laimutė Butkienė, Nijolė Lukoševičienė, Birutė Kubilienė, Natalija Grušelionienė, Aldona Bučienė ir Roma Kandrotienė. Jos papasakojo šių valgių gaminimo būdus, o receptus užrašė ir pateikė Jiezno bibliotekoje kaupiamam rinkiniui.
Džiugu, kad jiezniškių šeimininkių meistriškumas garsus visame Prienų rajone – rudens šventės metu „Gardžiausio patiekalo“ konkurse nugalėtoja paskelbta R. Dumalakienė, o jos sukurtas valgis iš šonkauliukų „Bajorų gūžta“ tapo Šimtmečio patiekalu, rekomenduotu papildyti maitinimo įstaigų meniu. Seniūnas Algis Bartusevičius padėkojo Ramutei už tokį puikų Jiezno vardo garsinimą ir įteikė seniūnijos garbės ženklelį.
Be abejo, valgiai ant stalų buvo atnešti ragavimui, tad po mini konkurso ir degustacijos nugalėtojo apdovanojimo imtasi malonios pareigos – paskanauti valgių ir pasikalbėti apie jų gaminimą, apie šį bei tą bei pasidžiaugti pasibuvimu drauge.
Jiezno bibliotekos informacija