Daugiau pažeidimų nustatoma ūkiuose, kuriuose laikoma nuo 1 iki 3 karvių

1031

Prienų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atlieka ūkių, parduodančių pieną pieno perdirbimo įmonėms, kontrolę, įvertindama atitiktį maisto higienos, pieno gamybos higienos ir saugos reikalavimams. Per 2016 metus Prienų rajono ir Birštono savivaldybėse patikrinta 360 ūkių. Daugiausiai nustatyta pieno laikymo ir atšaldymo pažeidimų, kurių metu piene ženkliai padidėja bendras bakterijų skaičius. Pieno pristatymas į pieno supirkimo punktą, kai pienas paliekamas lauke, neretai saulėje, iki jį paims surenkantis transportas, ne tik didina pieno rūgštingumą, bet ir sudaro sąlygas bakterijų dauginimuisi.                      

Patikrinimų metų nustatytos somatinių ląstelių skaičiaus piene, neatitinkančio reikalavimus, priežastys: pieno gamintojai laiku neatskiria trūkstančių karvių ir tokį pieną, kuriame yra didelis SLS, pila į bendrą talpą ir pristato pieno perdirbimo įmonei; pirmąsias čiurkšles numelžia ant žemės arba į puodelį, nepritaikytą pirmųjų čiurkšlių apžiūrėjimui, ir nepastebi pirmųjų slapto mastito požymių; neišlaukus termino po karvės apsiveršiavimo (ne mažiau kaip 7 paros) tiekia pieną į pieno supirkimo punktą. Pastebima tendencija, kad daugiau pažeidimų nustatoma ūkiuose, kuriuose laikoma nuo 1 iki 3 karvių, mažiausiai pažeidimų – ūkiuose, kuriuose melžimas automatizuotas, pienas linijomis patenka tiesiai į pieno šaldytuvą, bandos kontroliuojamos, pastoviai atliekami pieno sudėties ir kokybės tyrimai.   

Gyvulių augintojai žino, kad kuo didesnė laikoma banda, tuo dažniau pasitaiko karvių susirgimų. Dažniausiai apie karvės sveikatingumą sprendžiama iš jos elgesio, pieno kiekio pakitimų. Tačiau primilžių ar karvių svorio sumažėjimai dažniausiai pastebimi tik tada, kai liga jau būna pažengusi. Todėl norint išvengti rimtų ligų, labai svarbu laiku pastebėti gyvulių sveikatos sutrikimus, anksti diagnozuoti negalavimus. Vienas iš paprastesnių ligų nustatymo metodų yra pieno sudėties tyrimas. Šį tyrimą karvių bandose galima atlikti tinkamai paėmus kiekvienos karvės pieno mėginį ir ištyrus akredituotoje laboratorijoje. Tiriami karvių pieno riebalai, baltymai, laktozė, nustatomas somatinių ląstelių skaičius, pieno urėja.

Pieno riebalų ir baltymų santykis

Labai svarbus rodiklis yra pieno riebalų ir baltymų santykis. Pvz., jeigu pieno riebumas – 4,2 %, o baltymingumas – 3,5 %, tai santykis bus 1,2. Toks santykis yra normalus melžiamai karvei, jis pa-rodo, kad ji neserga pagrindinėmis ligomis, kurios paprastai pasireiškia po apsiveršiavimo. Jei gautas santykis yra mažesnis nei 1,2 ar mažesnis negu 1, galima įtarti ligą acidozę – rūgštingumo padidėjimą karvės skrandyje. Priešingu atveju, kai pieno riebalų ir baltymų santykis yra 1,5 ir daugiau, galima įtarti kitą ligą – ketozę – baltymų, riebalų ir angliavandenių apykaitos sutrikimą. Šio santykio įvertinimas naudojamas ligos pradžiai diagnozuoti ar parinkti gydymui. Abiejų minėtų ligų gydymas ir profilaktika skiriasi, todėl labai svarbu kuo tiksliau nustatyti, kuris iš minėtų susirgimų kamuoja gyvulį, ir laiku pradėti gydyti.

Pieno laktozė

Pieno laktozė – svarbiausias pieno angliavandenis, kitaip vadinamas pieno cukrumi. Karvės piene laktozės vidutiniškai turi būti 4,7 %, ji sudaro apie 30 % pieno energinės vertės. Pieno laktozė atspindi gliukozės (cukraus) kiekį kraujyje. Todėl mažesnis laktozės kiekis piene rodo, kad karvei trūksta energijos.

Pieno urėja

Pieno urėja – galutinis azoto apykaitos organizme produktas, kuris parodo azoto pusiausvyrą karvių organizme ir ,,apsirūpinimą“ baltyminiais ir energiniais pašarais. Piene nustatoma urėja yra svarbi ne tik diagnozuojant ligą, bet ir vertinant karvės šėrimą. Urėjos norma piene yra nuo 15 iki 25 mg%, o produktyvesnėms karvėms – 30 mg%. Jei piene urėjos nustatoma mažiau kaip 15 mg%, reiškia, karvių šėrimo racione trūksta baltyminių pašarų. Padidinus jų kiekį, padidėja primilžiai ir pieno baltymingumas, karvės mažiau serga medžiagų apykaitos ligomis. Radus piene urėjos daugiau kaip 30 mg%, galima įtarti, kad karvės šeriamos labai daug baltymų turinčiais pašarais, jų šėrimas neefektyvus, nes pašarai nepilnai įsisavinami.

Somatinių ląstelių skaičius piene

Yra manoma, kad, jeigu karvės piene somatinių ląstelių yra daugiau kaip 200 tūkst./ml, karvė serga slaptuoju tešmens uždegimu (mastitu), dėl ko sumažėja pieno gamyba. Karvių produktyvumas dėl šios ligos per dieną gali sumažėti 25–35 %.

Pieno ūkių savininkai turėtų nuolat stebėti savo karvių pieno sudėties tyrimus, tai leistų pagerinti gyvulių sveikatingumą, produktyvumą ir pieno kokybę.

 

Paruošė Prienų VMVT vyriausioji veterinarijos gydytoja inspektorė Reda Gundorinienė

 

Taip pat skaitykite