Jaunimo pamėgta susitikimo vieta – Birštono biblioteka

IMGP98791Knygos mus lydi nuo pat vaikystės. Jos duoda mums ne tik žinių, bet ir yra lyg mokytojas, suteikiantis subtilių gyvenimiškų tiesų, kurių mums reikia. Knygų Meka, Birštono biblioteka, ne vieną traukia ne tik dėl leidinių įvairovės, bet čia dirbantis kolektyvas mus nuveda į knygų labirintus, pasiūlo, paaiškina, ką galėtume perskaityti. Po keleto apsilankymų čia pasijunti tarsi namuose.

Tačiau daug Lietuvos bibliotekų stokoja knygų, kurių kainos kaskart vis kyla. Knyga – reikalinga ir svarbi kiekvieno žmogaus gyvenime. Tai tik patvirtino ir dar kartą įrodė akcija ,,Knygų Kalėdos“, subūrusi begalę geranoriškų knygų mylėtojų bendram, tauriam tikslui – praturtinti Lietuvos bibliotekas naujomis reikalingomis knygomis.

Alina Jaskūnienė ir Prezidentė Dalia GrybauskaitėKad knyga būtų tarsi antrasis šeimos narys, jau 4-ąjį kartą Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė inicijavo akciją „Knygų Kalėdos“. Šiemet buvo kviečiama dovanoti lietuvių rašytojų knygų, knygų apie Lietuvos istoriją, enciklopedinių leidinių, žinynų ir pasirūpinti, kad visa tai pasiektų skaitytojus tolimiausiuose šalies kampeliuose. Akcija vyko 2014 m. lapkričio 10 – 2015 m. sausio 6 dienomis.

Kaip sakė Birštono viešosios bibliotekos direktorė, Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Alina Jaskūnienė, bibliotekų knygų fondams atnaujinti trūksta lėšų. Jei anksčiau buvo nuperkama vieno išleisto naujo pavadinimo po kelis egzempliorius, tai dabar kartais įstengiama tik vieną. To priežastis – augančios naujų knygų kainos ir nuo 2008 m. 67 proc. sumažėjęs viešųjų bibliotekų knygų fondų finansavimas. Lietuvoje per metus skiriama apie 2 Lt vienam gyventojui, kai vidutinė knygos kaina yra 28 Lt, grožinės ir mokslinės literatūros leidiniai kainuoja dar brangiau.

Beje, didžiąją dalį bibliotekų knygų fondų sudaro iki Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo išleistos knygos. Leidiniai keliauja iš rankų į rankas ir greičiau susidėvi.

Apie bibliotekose skaitomų knygų stoką liudija ir tai, kad prie populiariausios knygos susidaro nemenka eilė. Šiuo metu Lietuvoje yra daug leidėjų, leidžiančių lietuvišką ir verstinę literatūrą, naujų knygų pasirinkimas yra labai didelis, tačiau finansavimo bibliotekoms  trūksta.

Beje, knygų stygius jaučiamas ir Birštono bibliotekoje, nes ir čia susidaro eilės norinčių gauti populiarią knygą. Tačiau reikia tikėtis, jog dėl tokių akcijų, kaip „Knygų Kalėdos”, bibliotekose padaugės knygų ir tai pradžiugins ne vieną skaitytoją.

Prie akcijos kasmet prisijungia ir savo geranoriškumu dalijasi vis daugiau pavienių žmonių, bendruomenių, mokslo įstaigų bei verslo įmonių, bibliotekų. Trejus metus šią gražią idėją įgyvendinti padeda Lietuvos bibliotekininkų draugija. Akcija pakvietė neabejingus knygai žmones atverti bibliotekų duris, pabendrauti – dalyvauti įvairiuose renginiuose, susitikimuose, aplankyti parodas. Tuo metu šalies bibliotekose įvyko daugiau nei 1000 renginių.

Renginiai

Praėjusieji metai džiugino ne tik birštoniečius skaitytojus, bet ir svečius renginių gausa. Jie vyko ne tik bibliotekoje, bet ir kamerinėse kurorto erdvėse.

Štai, daugelis sako, jog nesidomi poezija. Ir tokius teiginius galima paneigti, nes jau 17-ąjį kartą, paskutinįjį gegužės šeštadienį, Birštone vėl nusileido stebuklingoji poezijos paukštė ir nuskambėjo „Poezijos pavasario“ eilių posmai. Prie atgimusio Kurhauzo esančioje erdvėje vėl susirinko poezijos mylėtojai.

Toliau plėtojama biblioterapija. Kartu su VšĮ ,,Tulpės” sanatorija vykdomas bendras projektas ,,Terapija tau: sveikatinimo terapijos Birštono savivaldybės gyventojams“, kuriuo buvo siekiama birštoniečius ir kurorto svečius supažindinti su įvairiomis sveikatinimo idėjomis, sujungiant biblioterapiją, šokio, dailės ir muzikos terapijas.

Svečiai

Bibliotekoje lankėsi Bilo ir Melindos Geitsų fondo „Pasaulio bibliotekų“ („Global Libraries“) programos atstovės Kelly Carey ir Julia Nagy bei JAV viešųjų bibliotekų asociacijos prezidentė Mary Hirsh, programų atstovai iš Moldovos, Lenkijos, Ukrainos bei Rumunijos, kurie dalyvavo Birštono savivaldybėje surengtame seminare „Veiklų tęstinumas ir partnerystės“, domėjosi bibliotekos partnerystėmis.

Bibliotekoje taip pat lankėsi garbinga viešnia iš Nyderlandų, „Viešųjų bibliotekų 2020“ programos, kurią remia Billo ir Melindos Gates’ų fondas, direktorė Ilona Kish. Ji susipažino su birštoniečių veikla ir darbais, įgyvendinamais projektais, biblioterapija.

Tarptautinio bibliotekininkų dviračių žygio „Baltic Star 2014“ dalyviai iš Lietuvos, Baltarusijos, Suomijos, Danijos, Švedijos, Vokietijos bei Latvijos taip pat apsilankė Birštono bibliotekoje. Praėjusiais metais vyko net keturi projekto „Po žvaigždėtu rugpjūčio dangum“ vakarai. Buvo prisiminta reikšminga mūsų valstybei sukaktis – 110-osios spaudos atgavimo metinės, paminėtos 300-osios Kristijono Donelaičio gimimo metinės, buvo klausomasi poeto, vertėjo, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Antano A. Jonyno kūrybos, bet įsimintiniausias, turbūt, buvo vakaras, skirtas rašytojui Juozui Tumui-Vaižgantui.

Džiugi žinia

Taip pat labai džiugu, kad Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos organizuotoje akcijoje ,,Rezervuota jaunimui“ Birštono jaunimas balsavo už vietą, kurioje labiausiai mėgsta rinktis, leisti laisvalaikį. Lietuvoje išrinkta 40 tokių vietų, iš jų 9 bibliotekos – tarp jų ir Birštono viešoji biblioteka.

Pokalbio pabaigoje bibliotekos direktorė sakė, jog vis tik skaitytojai mėgsta skaityti knygas. Nors technologijos ir bando užimti savo vietą, tačiau knygos yra vis dar vertinamos.

O aš tegaliu pasakyti, jog pats maloniausias jausmas, kai, skaitydami knygą ir versdami šnarančius lapus bei dėdami skirtuką, mes pasijuntame labai jaukiai ir tas ritualas mums suteikia neapsakomą malonumą – meilę knygai.

Vilija Čiapaitė

 

Taip pat skaitykite