Alytaus sąvartyne atliekas pakeis pelenai

2143190_7Alytaus regionas ruošiasi perversmui atliekų tvarkymo srityje. Jis įvyks šią vasarą, kai Alytaus regioniniame sąvartyne pradės veikti pirmieji Lietuvoje  mechaninio rūšiavimo įrenginiai. Pradėjus juos naudoti, sąvartyne nebeliks įprastų atliekų – jas pakeis pelenai ir kompostas. Mechaninio rūšiavimo įrenginiais bus išrūšiuojamos į sąvartyną atvežtos komunalinės atliekos, atskiriant perdirbimui ar kitam panaudojimui tinkamas atliekas, įskaitant antrines žaliavas. Išrūšiuotos atliekos bus tvarkomos taip, kad darytų kuo mažesnį neigiamą poveikį aplinkai.
Degiosios atliekos bus gabenamos į deginimo gamyklą ir sąvartyne šalinami tik jų pelenai. Ateityje šie pelenai netgi turėtų nebegrįžti į sąvartyną – jie galėtų būti naudojami kelių sankasoms ar kitoms reikmėms. Tačiau tam jau reikalingi ne regioniniai, o valstybiniai sprendimai.
Iš bendro atliekų srauto atskirtos biologiškai skaidžios atliekos taip pat bus perdirbamos ir į sąvartyną pateks tik jų pagamintas apdorotas kompostas.
Dėl to gerokai pailgės sąvartyno atliekų kaupo, į kurį dabar yra nuolat pilamos ir kasdien stumdomos atliekos, naudojimo trukmė. Situacijai nesikeičiant, dabartinį atliekų kaupą tektų uždaryti po trejų metų. Naujo kaupo įrengimas kainuotų apie 18 milijonų litų.
Artėja ES reikalavimų įvykdymo metas
Tačiau gerokai didesnė blogybė nei finansinės išlaidos yra nuolatinė aplinkos tarša ir už Europos Sąjungos reikalavimų nevykdymą gresiančios didžiulės baudos, kurių mokėjimas taptų ne vienos įmonės, o visų atliekas gaminančių gyventojų problema.
Tuo tarpu ES Sąvartynų direktyva reikalauja mažinti biologiškai skaidžių atliekų šalinimą sąvartynuose ir 2020 m. sąvartynuose šalinti ne daugiau kaip 35 proc. 2000 m. kiekio.
Biologiškai skaidžios atliekos sudaro daugiau kaip trečdalį komunalinių atliekų kiekio. Jas perdirbant galima papildomai išgauti energiją ir ją panaudoti technologinėms reikmėms, o perteklinę – parduoti. Tai ir bus daroma Alytaus regione. „Neturint galimybės atskirti biologiškai skaidžių atliekų ir jas perdirbti, ES reikalavimų įvykdymas būtų neįmanomas“, – sako Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) direktorius Algirdas Reipas.
Vėjo išnešiotos šiukšlės „nebepuoš“ pakelių
Po rūšiavimo ir perdirbimo sąvartyne nebelikus įprastinių atliekų, nebeliks ir grėsmės, kad stiprus vėjas išnešios plastiko maišelius, popierius bei skardines ir jais „papuoš“ pakeles bei aplinkines sodybas. Būtent tokia nesmagi situacija pasitaikė praėjusią žiemą, kai kelias dienas iš eilės siaučiant stipriai vėtrai, į sąvartyną atgabentų atliekų buvo neįmanoma sustumdyti, o vėjas jas nešiojo po aplinkines teritorijas. Iš  jų sąvartyno darbuotojams atliekas teko rankioti kelias savaites.
Baigiami statyti mechaniniai rūšiavimo įrenginiai Alytaus regione yra pirmieji tokie įrenginiai Lietuvoje. Jie buvo pradėti statyti 2012 metų pabaigoje. Numatyta eksploatacijos pradžia – šių metų lapkritis.
Tačiau įrenginių paleidimo ir derinimo darbus numatyta pradėti vasaros pabaigoje. Spalį planuojama pradėti bandomuosius rūšiavimus.
Šiuo metu Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras, valdybai pritarus, pradeda vykdyti operatoriaus parinkimo, atliekų deginimo, jų transportavimo į deginimo gamyklą paslaugos pirkimo procedūras.  Su Aplinkos projektų valdymo agentūra sudarytoje sutartyje numatyta, kad pats ARATC nebus projekto įgyvendinimo metu sukurtos infrastruktūros operatorius.
„Labai svarbu tinkamai pasiruošti naujųjų įrenginių eksploatacijos pradžiai – šioje srityje esame pirmieji ir patirties nebus iš kur pasisemti. Viskas turi atitikti sutartinius įsipareigojimus, iki rudens rangovo paskirti specialistai privalo apmokyti darbuotojus, kurie dirbs naujame objekte“, – pasakojo ARATC  vadovas A. Reipas.
Pirmuosius šalyje mechaninio rūšiavimo įrenginius stato Alytaus bendrovė „Dzūkijos statyba“, dirbanti kartu su bendrove „Alkesta“ ir olandų įmone „Columbris Technologies B.V.“, kuri tiekia ir montuoja įrangą.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro informacija

Taip pat skaitykite