kvitrina.lt · Prienų ir Birštono naujienų portalas

Jubiliejiniame „Duonos ir ugnies“ festivalyje – gardžiausi patiekalai, ėjimas per žarijas, ugnies ir šviesos šou bei deglų eisena

Vidmantas Venclovas

Rugpjūčio 30 d. Prienų Beržyno parke vyks penktasis jubiliejinis „Ugnies ir duonos“ festivalis, kuris, be jokios abejonės, jau tapo Prienų miesto identiteto reiškiniu. Pasikalbėti ir išryškinti pagrindinius šventės akcentus susitikau su Prienų KLC direktore Virginija Naudžiūte.


Pasak Virginijos, prieš 5 metus Dalei Bredelienei gimė idėja dėl festivalio, kuriame pagrindinis akcentas būtų duona, pagerbiant legendinę „Marčios duoną“. Gimusi idėja buvo išplėtota iki „Duonos ir ugnies“ festivalio, nes duonos be ugnies nebūna.
Šiemet, anot centro direktorės, festivalyje bus pristatytos naujovės, tradiciniai užsiėmimai bei grąžinta eisena su deglais. Be jokios abejonės, pagrindinis akcentas – tai gardžiausio patiekalo konkursas, kuriame kulinarijos šedevrus pristatys savo improvizuotuose kaimeliuose visų seniūnijų atstovai.  Pirmą kartą festivalio istorijoje  patiekalą iš žvėrienos pristatys Lietuvos Medžiotojų ir žvejų draugijos Prienų skyrius. Tiesa, šis patiekalas nedalyvaus konkursinėje programoje, bet paragauti bus verta.

Renginių „Sėkmės kelias“ organizatoriai kvies pabandyti pasivaikščioti žarijomis. Pristatyme rašoma: „Vaikščiojimas žarijomis – vienas iš nuostabiausių ugnies panaudojimo būdų. Basa koja paliečia įkaitusias iki 800 laipsnių žarijas ir nieko nenutinka. Tiksliau atsitinka, netgi labai daug kas – tačiau pėda lieka sveika ir nepakitusi. Tai panašu į stebuklą!“.
Virginijos Naudžiūtės teigimu, festivalio kulminacija po kelerių metų pertraukos grįžta. Tai ugnies deglų eisena ir šiaudinių skulptūrų deginimas. Bet prieš tai – ugnies ir šviesos šou, kuriame galėsite pasigrožėti protėvių ugnies apeigomis ir šiuolaikiniais šviesos efektais.

Ir, aišku, laukia daug edukacinių programų, kurios susijusios su duonos kepimu ir ugnimi. Štai, kraštietis Danielius Aldakauskas su kolege pamokys, kaip duonos raugas virsta puodeliais. Folklorio kolektyvų sambūrio „Oi, būdavo, būdavo…“ dalyviai savo pasirodymus pristatys Mažojoje scenoje, kurioje vėliau vyks konkursų „Tapkime žydinčia savivaldybe“ ir „Gardžiausias patiekalas“ nugalėtojų apdovanojimai.

Anot centro direktorės, pagrindinis festivalio tikslas – skatinti kraštiečių bendruomeniškumą ir kūrybiškumą bei garsinti mūsų kraštą. Prisijungti prie festivalio ir kitų renginių rengimo visada kviečiami kraštiečiai. Tokiu būdu išlaikomas ryšys tarp čia gyvenančių ir išvykusių kurti gyvenimą svetur.

Ir dar. Labai svarbi žinia, jog kiekvienas atėjęs į festivalį galės pats tapti „ugninga“ asmenybe, sudalyvavęs įvaizdžio fotosesijoje specialiai sukurtoje erdvėje. „Ugningiausios“ asmenybės taps kito festivalio ambasadoriais. O šiemet festivalio ambasadoriumi yra bendrovė „Du medu“, kurioje ekologiškai pagaminta duona į šalies parduotuves keliavo su reklamuojančiais festivalį lipdukais.

Festivalis, kuris, mano manymu, savo svarba nustelbia net Prienų miesto šventę, kiekvienais metais tampa vis reikšmingesniu įvykiu ne tik gausių renginių sambūryje, bet ir socialiniu bei bendruomeniškumo aspektu. O Beržyno parkas – ideali vieta tokiems renginiams vykti.

Susijusios naujienos

Pauliaus Širvio atminimo kūrybos vakare – pakylėta nuotaika,  nepakartojamas poeto eilių ir „Purienos“ dainų sąskambis

Vidmantas Venclovas Spalio 9 d. Prienų KLC didžiojoje salėje žiūrovams meistriškai pristatytas Pauliaus Širvio atminimo kūrybos vakaras sujaudino, pradžiugino ir dar kartą priminė, kokia Lietuva turtinga talentingais žmonėmis. Bet šį kartą noriu pasidalinti mintimis apie žmones, kurie perteikė Pauliaus Širvio kūrybą taip, kad 1,5 val. prabėgo lyg akimirka.   Aktorius Egidijus Stancikas meistriškai įsikūnijo į […]

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite: