kvitrina.lt · Prienų ir Birštono naujienų portalas

Močiutės pomėgiai anūkui pasufleravo verslo idėją


Jonas Kavaliauskas

Su vienu iš MB „Miella“ bendrasavininkų Irmantu Adamoniu pokalbiui apie kelią link lietuviško vyno gamybos susitikome jaukioje Birštono vietoje šalia fontano su stovinčia mergaite. Krentantys vandens lašai lyg muzikos melodija mus lydėjo visą pokalbį ir tai buvo gražus istorijos, kuria pasidalino Irmantas, leitmotyvas.
Pasak Irmanto, jis nuo vaikystės iš močiutės, tėvo, o vėliau ir uošvio, nuolat girdėjo, jog, jei gamta dalinasi, reikia naudotis. Todėl Covid-19 epidemijos metu dviejų šeimų galvose gimė idėja, jog gal reikėtų savo hobį paversti verslu. Tokiam sprendimui pastūmėjo ir į konkursą pristatytų vaisių-uogų vynų aukštas įvertinimas.

2022 m. konkurse visi keturi pateikti vaisių-uogų vynai buvo įvertinti medaliais (1 sidabro, 3 bronzos), o vyšnių sausas ir abrikosų pusiau saldus vynai pripažinti geriausiais savo kategorijoje. Ir tada, anot Irmanto, prasidėjo gan ilgas kelias link idėjos įgyvendinimo.
Ieškotas sklypas buvo surastas Alytaus rajone. Ir prasidėjo darbai. Vaisiai ir uogos į vyno daryklą važiuoja iš aplinkinių vietovių ūkininkų. Plečiasi ir gaminamų vynų asortimentas. Pasak Irmanto, naujų skonių ir aromatų paieškos vyksta nuolat. Jau yra paruoštos receptūros ir pateikti žmonių degustacijai agrastų ir pomidorų vynai.
2023 metais du į Lietuviško vyno čempionatą pristatyti vynai (serbentų ir vynuogių) buvo įvertinti bronzos apdovanojimais, o juodųjų serbentų sausas vynas pripažintas geriausiu savo kategorijoje.
Irmanto įsitikinimu, sėkmė čempionatuose ir įvertinimai rodo, kad jie – gerame kelyje, todėl buvo nutarta imtis vyno gamybos iš vynuogių užaugintų vietoje. Tam buvo įsigyti 5000 vynuogių krūmų iš Bavarijos žemės (Vokietija), pasodinti ir prižiūrimi pagal vokiečių technologiją.  

Irmanto teigimu, kiekvienas darbas reikalauja ne tik pašaukimo, bet ir atsidavimo. „Gamybos proceso pradžioje dažniausiai plušame mes su Marijumi (Marijus Jakinevičius, direktorius. Red. pastaba), o vėliau prisideda žmonos, tėvai, giminaičiai. Darbo pakanka. O kur dar degustacijų organizavimas, kelionės į muges“, – mintimis dalijosi Irmantas. 

„Miella vyninėje“ pagamintą vyną perka Kauno, Vilniaus restoranai. Pietų Lietuvoje brandinto vyno galima paragauti Alytuje, Druskininkuose, sūrininkų namuose Dargužiuose (Varėnos rajonas). Anot Irmanto, paskutinė naujiena buvo itin džiugi. „Miella vyninės“ vynas (sausas vyšnių) patiekiamas ir restorane „Džiaugsmas“, kuris yra gavęs Michelin žvaigždutę. O restorane „Amandus“ meniu prie deserto patiekiamas kartu su virtuvės šefo Deivydo Praspaliausko someljė sukurtas svarainių desertinis vynas. 2024 metais svarainių desertinis vynas Varšuvoje vykusioje parodoje gavo auksinį vartotojų įvertinimą ir bronzos medaliu jį įvertino profesionalūs someljė. 

Sausą vyšnių vyną galima pasmaguriauti ir kavinėje „Vasara“ Birštone.
Vaisių ir uogų vynų gamyba labai preciziškas darbas, nes kiekviena uoga turi savitą skonį, kurį būtina išryškinti. Kad vynas pasiektų brandą, reikia nuo pusmečio ir daugiau, o kai kuriems ir pusantrų metų. Medinėse statinėse vyksta pilnas paslapčių vyno auginimas, o per metus pagaminama apie 10 tonų lietuviško vyno.
Adamonių ir Jakinevičių šeimų vizija įgauna pagreitį ir tai smagu. O šiemet vyndarių laukia kelionė į Londoną, kur bus pristatomas Pietų Lietuvoje pagamintas vynas.

Susijusios naujienos

Parodoje „Rinkis prekę lietuvišką’ 2025“ – bendrovių „Išlaužo žuvis“ ir „Lietuviškas midus“ produktų triumfas

kvitrina.com Spalio 10 d. Kauno „Žalgirio“ arenoje vyko paroda „Rinkis prekę lietuvišką’ 2025“, kurios metu surengtas ir geriausiųjų gaminių konkursas. Tarp 90 aukso ir sidabro medaliais apdovanotų produktų ir du aukso apdovanojimai mūsų krašto bendrovių produktams. Aukso medaliais įvertinta AB „Išlaužo žuvis“ šaltai rūkyta karpio ir plačiakakčio dešra bei UAB „Lietuviškas midus“ nealkoholinis midus „Namidus“ […]

Skaityti daugiau

Prie bendrovės „Prienų butų ūkis“ komandos prisijungė Remigijus Burokas

kvitrina.com Bendrovėje „Prienų butų ūkis“ pradėjo dirbti buvęs Prienų KLC direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Remigijus Burokas. Naujame kolektyve jis bus atsakingas už darbų organizavimą, tvarkant miesto teritorijas. Pasak bendrovės „Prienų butų ūkis“ direktoriaus Algio Valatkos, R. Burokas paskirtos darbų vadovo pareigoms. „Bendrovė prižiūri didelius plotus Prienų mieste, todėl būtina gerai suplanuoti darbus. Nuo mūsų veiklos […]

Skaityti daugiau

Birštone susitiks daugiau nei 360 saugomų teritorijų ekspertų iš 37 šalių

Spalio 7–10 d. Birštonas taps Europos saugomų teritorijų sostine – čia vyks didžiausias žemyno gamtosaugos renginys, EUROPARC metinė konferencija, dar vadinama Europos saugomų teritorijų „Eurovizija“. Pirmą kartą šis prestižinis tarptautinis forumas rengiamas Lietuvoje. Šių metų tema – „Gamta žmogui, žmogus gamtai“ (Nature for People, People for Nature) – primena apie neatsiejamą žmogaus ir gamtos ryšį: […]

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite: