kvitrina.lt · Prienų ir Birštono naujienų portalas

Kaip pagaminti autentišką plovą?

24. Kaip pagaminti autentišką plovą.

Teatras prasideda nuo pakabos, o bet koks kulinarinio meno šedevras prasideda nuo tinkamų maisto ruošimui skirtų indų pasirinkimo.

Nuo pat atsiradimo, kurio tiksliai atsekti tiesiog neįmanoma, plovas Rytų tautose buvo laikomas ne tik geru ir skaniu maistu, bet ir gydančia priemone, padedančia nuo įvairių negalavimų. Po sunkaus darbo, užsitęsusio bado ar kruvino mūšio žmogui pirmiausia buvo siūlomas plovas, nes tikėta, kad šis patiekalas padės greitai atgauti jėgas, užkirsti kelią tolesniam išsekimui, atkurti sveikatą ir pakelti dvasią.

Iki šių dienų išliko beveik visi plovo ruošimo receptai ir technologijos, kurios vėliau buvo patobulintos ir ištobulintos. Dabar plovas yra nacionalinis tadžikų, uzbekų ir kazachų patiekalas, taip pat plačiai paplitęs azerbaidžaniečių, armėnų ir arabų virtuvėse.

Šio patiekalo paruošimo technologija skiriasi dėl pradinių ingredientų, terminio apdorojimo metodų ir indų gamybai pasirinkimo.. Tačiau yra panašumų, kurie juos vienija, pavyzdžiui, tai, kad mėsa plovui yra kepamas aliejuje su svogūnais labai karštuose riebaluose, kartu su morkomis ir prieskoniais. Plovas gaminamas iš ėrienos, jautienos ir paukštienos. Mėsa iš anksto nuplaunama ir supjaustoma gabalėliais. Priklausomai nuo plovo tipo, gabaliukų dydžiai gali skirtis.. Ryžiai visada nuplaunami ir 2-3 valandas mirkomi pasūdytame šiltame vandenyje. Morkos nulupamos ir supjaustomos plonomis juostelėmis.

Iš prieskonių naudojami raudonieji ir juodieji malti pipirai, raugerškis, anyžiai, šafranas, česnakai. Patiekiant plovą ant stalo, jis padedamas lėkštėje arba dideliuose apvaliuose induose, ant viršaus dedama mėsa ir apibarstoma žolelėmis.

Autentiškam plovui pagaminti, svarbiausia sąlyga tinkamo indo pasirinkimas. Šiuo atveju kazanai pusrutulio formos su sferiniu dugnu yra geriausias pasirinkimas. Kokie yra šios formos pranašumai:

  • aliejaus taupymas – riebalai nuteka šlaitu į produktus,
  • patogus maišymas – mentelė lengvai slysta paviršiumi, pasiekiant kiekvieną

gabalėlį,

  • vienodas kepimas – karštas oras nuo ugnies sušildo visą nuožulnų kazano

paviršių, užtikrindamas vienodą gaminimą.

Kazanai gaminami iš ketaus, jie greitai išpopuliarėjo dėl savo savybių. Dėl didelės šiluminės talpos toks katilas įkaista lėčiau, šiluma pasiskirsto tolygiau ir ilgiau išsilaiko temperatūros režimas. Ketaus katile galite gaminti daug kitų patiekalų, įvairius troškinius ir sriubas.

Susijusios naujienos

Naujas Jūratės Zailskienės skrydis – ji siūloma į ministrus 

Vacys Staknys Buvusi Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė, dabartinė Seimo narė, Seimo Socialinių reikalų komiteto vicepirmininkė prieniškė Jūratė Zailskienė socialdemokratų įvardijama kaip reali kandidatė į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovės postą. Ji turėtų pakeisti Premjere patvirtintą Ingą Ruginienę.  Apie galimybę užimti ministro pareigas patvirtino ir pati J. Zailskienė.  Taip pat primename, jog su mūsų […]

Skaityti daugiau

Prienuose – rajono gyventojų sambūris be kaltės sušaudytiems žydų tautybės žmonėms atminti

Vidmantas Venclovas Prieš 84 metus vokiečiai ir jiems talkinę lietuviai Prienuose sušaudė per 1000 žydų tautybės rajono gyventojų. Jų kaltė buvo tik ta, jog jie buvo žydai. 2016 metais visuomenininkų iniciatyva pirmą kartą atminimo sambūris įvyko būtent rugpjūčio 26 d., o ne rugsėjo 23 d., kai Holokausto diena minima visoje šalyje.  Rugpjūčio 26 d., kaip […]

Skaityti daugiau

Sėkmingai įgyvendintos vaikų, turinčių negalią, skatinimo dalyvauti neformaliojo sportinio ugdymo veiklose paslaugos

2023 m. pradžioje veiklą pradėjo Prienuose įsikūręs plaukimo klubas „Marlinas“. Pagrindinis šio klubo tikslas – išmokyti vaikus plaukti, saugiai elgtis vandenyje, o norintiems siekti plaukiko karjeros – pasiruošti varžyboms ir siekti aukšto sportinio meistriškumo. Klubas taip pat dalyvauja įvairiose projektinėse veiklose, organizuoja vasaros užimtumo stovyklas ir rūpinasi, kad Prienų rajono mokiniai visus metus būtų aktyvūs […]

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite: