kvitrina.lt · Prienų ir Birštono naujienų portalas

Praturtinti produktai – ateities maistas

ateities maistas

VDU Žemės ūkio akademijos mokslininkai, atlikdami tyrimus, nustatė, jog kukurūzų traškučiai, praturtinti  pomidorų ar burokėlių miltais, įgauna gerokai palankesnes sveikatai savybes, o avižiniai sausainiai, praturtinti spanguolių sėklomis, yra baltymų šaltinis, juose daug nesočiųjų riebalų, skaidulinių medžiagų.

„Pomidorų miltuose yra reikšmingas likopenų ir β – karoteno kiekis. Mūsų tikslas buvo išsiaiškinti, ar šio produkto derinys su kitais ingredientais taip pat turės sveikatai palankių savybių“, – kalba VDU Žemės ūkio akademijos Agronomijos fakulteto profesorė dr. Elvyra Jarienė.

Tyrėjų komanda pomidorų miltais nusprendė praturtinti kukurūzų traškučius, kuriuose nei likopenų, nei β – karoteno įprastai neaptinkama.

elvyra.jariene@vdu.lt

„Ir gavome puikius rezultatus, – sako E. Jarienė,  – Pagrindinė pomidorų vertybė ta, kad juose yra ypatingas karotenoidas – likopenas. Tai unikalus gamtos vaistas nuo daugelio ligų, ir visų pirma, nuo prostatos, plaučių ir skrandžio vėžio”.

Kukurūzų traškučiuose, pagardintuose jau kitokiais – burokėlių miltais, aptinkama nemaža  bio aktyvių pigmentų betalainų, koncentracija. Jie pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu, kuris padeda apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų pažeidimų.

Prie vertingų produktų, iš kurių galima gaminti miltus, traškučius ar užkandžius, mokslininkai priskyrė ir įvairių rūšių moliūgus bei topinambus. Pastarieji, dėl per sezoną du kartus užderančio derliaus bei natūraliai saldesnio skonio, turėtų dominti ir žmones, matančius naujų verslų galimybes.

Apibendrinus kartu su bendraautoriais atliktų tyrimų rezultatus prof. dr. E. Jarienė ir doc. dr. A. Paulauskienė „Regionų ateities forume“ pristatė pranešimą apie biologiškai vertingų produktų įtraukimą į šeimų maitinimąsi.

Kukuruzai

Atnaujintoje mitybos piramidėje, anot jų, itin daug dėmesio skiriama vandeniui, daržovėms, žalumynams, pilnaverčiams grūdams, ankštiniams. Tuo tarpu gyvulinės kilmės produktai turėtų sudaryti tik 20 proc. viso maisto, suvartojamo per dieną. Lietuviškas, ekologiškas, su mažiau druskos ir be pridėtinio cukraus – šių raktažodžių mokslininkai rekomenduoja paisyti renkantis produktus.

„Tyrimus atlikome kartu su VDU Žemės ūkio akademijos studentais, o kai kuriuos produktus gaminti pasiūlėme ir ūkininkams, ir verslo atstovams“,  – sako E. Jarienė.

Anot jos, jau dabar vartotojai atidžiau skaito etiketes, ieško sveikatai naudingesnių produktų, todėl neabejojama, jog ateities maistas bus labiau sveikatinantis. Į tai atsižvelgia ir mokslininkai, ieškodami naujų skirtingų produktų derinių.

Susijusios naujienos

Viešbutis „Lajos“ kviečia sutikti Naujuosius metus nepakartojamoje aplinkoje

kvitrina.com Viešbučio pranešime spaudai rašoma: „Gruodžio 31-ąją LAJOS (B. Sruogos g. 5, Birštonas) atsiveria naktis, kurioje praeitis šoka Čarlstoną, dabartis mirksi disco veidrodžiais, o ateitis sprogdina tylias žiežirbas danguje“. Gerą nuotaiką garantuos Justinas Sruoginis, „Dolce Vita“ šokėjai perkels į 1920-uosius, 1950-uosius ir 1980-uosius. Iliuzionistas Modestas Petrikas privers tikėti neįmanomu. DJ + šokių pamoka – iki paryčių. Jūsų […]

Skaityti daugiau

Gera naujiena. Pigiau parduodami virtuvės baldų komplektai su įranga

kvitrina.com Viešbutis „Royal SPA Hotel“ siūlo įsigyti naudotus, geros būklės virtuvės baldų komplektus su įranga. Kaina 150 eurų.  Kreiptis tel. +370 620 75866

Skaityti daugiau

AB „Kelių priežiūra“ slėpėsi  po „darbų kokybės bei saugumo reikalavimais“, bet po atliktų darbų paliko „kalnų“ atkarpą

Jonas Kavaliauskas AB „Kelių priežiūra“ atsiuntė atsakymą į naujienų portalo kvitrina.com užklausą dėl vykdomų darbų prie Greimų tilto, kuriame informuoja, „kad darbai ant Greimų tilto Prienuose vykdomi pagal tiksliai suplanuotą technologinį grafiką, atsižvelgiant į medžiagų tiekimo, darbų kokybės bei saugumo reikalavimus. Atliekant tokius darbus yra būtinos technologinės pertraukos, trunkančios iki 12 valandų, nepriklausomai nuo paros […]

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite: