R. Zailskas: „Rajono mokyklų tinklas optimalus ir nenorėčiau būti tuo, kuris uždarė dar vieną mokyklą“.

IMGP9132

Jonas Kavaliauskas

Prasidėjo nauji mokslo metai. Prienų rajono Savivaldybės taryba prieš pat rugsėjo 1 d. patvirtino klasių komplektus ir ugdymo programas. Dviejose mokyklose nesuformuotos dešimtosios klasės, dviejose gimnazijose vis dar dirba statybininkai. Rajone atidarytos 4 ikimokyklinės grupės, priešmokyklinės grupės Prienų mieste iš darželių perkeltos į mokyklas. Mokyklų bendruomenės naujus mokslo metus pasitiko su nauja apmokėjimo metodika už mokytojų darbą ir administravimą, keičiasi finansavimo pagrindai.

Apie tai ir kitas veiklas kalbėjausi su Prienų rajono Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėju Rimvydu Zailsku, kuris mano, jog rajone yra suformuotas optimalus švietimo įstaigų tinklas ir jis tikrai nenorėtų būti tuo, kuris uždarė dar vieną mokyklą.

Skyriaus vedėjas teigiamai įvertino rajono mokyklų pasiruošimą naujiems mokslo metams ir pasidžiaugė, jog visos švietimo įstaigos, pagal galimybes, pasiruošė jiems. Deja, R. Zailskas apgailestavo, jog Stakliškių ir Veiverių T. Žilinsko gimnazijose, dėl priežasčių, kurios nepriklauso nuo mokyklų vadovų ir rajono valdžios, vis dar dirba statybininkai. Pasak skyriaus vedėjo, vėlavo projektai ir sutartys su rangovais buvo pasirašytos neseniai, bet dėl to ugdymo procesas tikrai nenukentės.

Anot rajono Švietimo skyriaus vadovo, tendencijos rajone neblogos, nes padaugėjo ikimokyklinukų, pirmokų, panašiai, kaip ir praeitais metais, džiugina ir priešmokyklinukų skaičius. Ir nors bendras mokinių skaičius gali būti šiek tiek mažesnis, pastaraisiais metais jis rajono mokyklose gana pastovus.

R. Zailskas paaiškino, kodėl nebuvo suformuotos dešimtosios klasės Balbieriškio ir Naujosios Ūtos pagrindinėse mokyklose, kuriose buvo tik po 2 mokinius. Pasak jo, 1–8 klasių mokiniai gali mokytis jungtinėse klasėse, o devintosios klasės praeitais metais buvo suformuotos, nes buvo mokyklų direktorių prašymai ir tai leido padaryti mokinių krepšelio metodika. Šiais metais finansavimo metodika pasikeitė ir formuoti klases su dviem mokiniais būtų per didelė našta savivaldybės biudžetui. Skyriaus vadovo teigimu, pagal pirminę informaciją, du mokiniai turėtų mokytis „Žiburio“ gimnazijoje, kiti du – kitose mokymosi įstaigose.  R. Zailskas įsitikinęs, jog nauja apmokėjimo metodika prigis ir formuos naujas madas.

Prienų rajone, pagal atliktus tyrimus, yra mokytojų perteklius, todėl formuojant kolektyvus problemų neturėtų būti. Mokyklose nėra problemų ir su socialiniais darbuotojais. Tiesa, skyriaus vedėjas pripažino, jog kalbant apie gerus mokytojus, jų visada trūksta.

Švietimo skyriaus vedėjas nebuvo linkęs vertinti mokyklų vadovų kompetencijų. Anot jo, visi jie yra išlaikę įvairius kvalifikacinius lygius. Geriausiai mokyklos vadovų kompetencijos lygį rodo tai, kad į Išlaužo, Skriaudžių pagrindines mokyklas bei „Žiburio“ gimnaziją semtis patirties atvyksta mokytojai ir vadovai iš visos šalies.

Pasak R. Zailsko, vadybiniu požiūriu, rajonas pakankamai stiprus, nors aišku viena, jog tobulėjimui ribų nėra.

Rajono Švietimo skyriaus vadovas, kalbėdamas apie ugdymo kokybę, atkreipė dėmesį, jog bendras ugdymo lygis neblogas ir siekia šalies vidurkį. Gal šiek tiek reikėtų daugiau skirti dėmesio tiksliesiems mokslams ir užsienio kalboms. Su lietuvių kalbos dėstymu situacija nebloga ir rajono rezultatai aukštesni nei šalies vidurkis.

R. Zailskas paaiškino ir gerai Švietimo ministerijos vertinamo Švietimo skyriaus veiklą. Anot jo, skyriaus specialistai ir jis pats nesistengia būti dėmesio centre, o tiesiog kryptingai dirba. Nuo 2007 metų paimta kryptis dalyvauti projektuose ir į juos įtraukti kuo daugiau rajono mokyklų sėkmingai vykdoma.

R. Zailskas teigiamai įvertino rajono švietimo sistemos pasikeitimus per 11 jo vadovavimo skyriui metų. Jo teigimu, dabar mokyklų bendruomenės daug atviresnės, išmoko dalintis informacija apie gerus sumanymus ir naujoves, aktyviai dalyvauja projektuose, vyrauja pozityvumas.

Atsakydamas į klausimą, jog nemažai prieniškių mokosi Birštono gimnazijoje, pažymėjo, jog situacija kasmet keičiasi ir tokių atvejų mažėja. Skyriaus vadovas pripažino, kad didžiausi mokinių „nutekėjimai“ į Birštoną buvo dėl rajono švietimo įstaigų tinklo optimizavimo ir „Nemuno“ pradinės mokyklos uždarymo. Šiuo metu tai tik pavieniai atvejai. Aišku, jog Birštono gimnazijoje dirba daug mokytojų iš Prienų, todėl nieko keisto, jog dalis tėvų mano, kad Birštone jų atžaloms bus geriau.

Migracijai į Birštoną įtakos turėjo ir tas faktas, jog šioje gimnazijoje buvo stiprūs anglų kalbos mokytojai.

Švietimo skyriaus vedėjas atkreipė dėmesį, jog ministerijos veiksmai kardinaliai pakeisti maitinimą mokyklų valgyklose šiek tiek glumina, nes pagal siūlytas rekomendacijas viskas turėjo prasidėti jau nuo rugsėjo 1-osios, o pavyzdinis valgiaraštis turėtų atsirasti tik po mėnesio. Užtat patikrinimai jau žadami rugsėjo pabaigoje.

Tiesa, rajono mokyklos dėl to problemų nekelia, todėl reikia manyti, jog naujovėms pasiruošta. Tik nežinia, kaip šias naujoves priims mokiniai?.

R. Zailskas taip pat teigiamai pasisakė apie prieš pat mokslo metus įvykusią konferenciją, kurioje dalyvavo apie 200 mokytojų. Pasak jo, naudinga susirinkti kartu po vasaros atostogų, išgirsti naujų minčių iš aukšto lygio specialistų bei pasidalinti savo patirtimis.

Švietimo skyriaus vedėjas įžvelgė rajono mokyklų veikloje tiek daug pozityvo. O kaip vertina situaciją mokiniai ir mokytojai? Turite, ką pasakyti, norite pasidalinti nuomonėmis – rašykite el. paštu kvitrina@gmail.com.

 

Tegyvuoja diskusija!

 

Taip pat skaitykite