kvitrina.lt · Prienų ir Birštono naujienų portalas

Mokėkime sveikai maitintis!

Lapkričio 8-oji minima kaip Europos sveikos mitybos diena. Šią dieną Europos šalyse gyventojai dar kartą raginami atkreipti dėmesį į ypatingą tinkamo maitinimosi svarbą sveikatai.

Nors nemažai apie tai kalbama, tačiau pasaulyje vis daugėja nutukusių žmonių. Statistika rodo, kad daugiau nei pusė Europos Sąjungoje gyvenančių suaugusiųjų turi antsvorio. Prasčiausia padėtis Didžiojoje Britanijoje, kur antsvorio turi apie 24,5 proc. gyventojų. Lietuva – šeštoji. Skaičiuojama, kad mūsų šalyje antsvorio problemų turi apie 19,7 proc. gyventojų.

Sveikam suaugusiam žmogui rekomenduojama valgyti reguliariai 3-4 kartus per dieną. Per pusryčius, pietus žmogus turėtų gauti daugiau nei 2 trečdalius paros raciono, o vakarienės – mažiau nei trečdalį. Vakarienę geriausia valgyti likus kelioms valandoms iki miego

Sveikai maitinantis organizmas gauna visas jam reikalingas medžiagas (baltymus, riebalus, angliavandenius, vitaminus, skaidulines, mineralines bei kt.) ir energiją idealiam svoriui palaikyti. Labai svarbu, kad sveikas maistas būtų saugus t. y., kad jame nebūtų bakterinių ir cheminių teršalų.

Maistas – tai sveikatos, grožio, energijos ir žvalumo šaltinis. Tačiau kad šis malonumas netaptų rizikingas sveikatai, reikia vadovautis pagrindiniais sveikos mitybos principais:

saikingumas (jei būtinos maisto medžiagos vartojama per daug, ji tampa kenksminga).

įvairumas (kuo maistas įvairesnis, tuo organizmas daugiau gauna reikalingų maistinių medžiagų. Su maistu būtina gauti apie 40 maisto medžiagų).

subalansavimas (tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis. Tai priklauso nuo amžaus, lyties bei atliekamo darbo).

Norint išvengti neigiamų nesveikos mitybos pasekmių, reikia laikytis pagrindinių sveikos mitybos taisyklių:

• kuo daugiau valgyti daržovių, uogų, vaisių bei grūdinių produktų. Vaisiais geriausia gardžiuotis likus pusvalandžiui iki pietų ar tarp pagrindinių maitinimųsi;

• mažinti riebalų vartojimą, gyvulinius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keisti augaliniais aliejais;

• riebią mėsą ir mėsos produktus pakeisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa. Žuvyje yra daug nepakeičiamųjų omega-3 rūgščių, kurios kovoja su širdies-kraujagyslių susirgimais, gerina atmintį, padeda įveikti stresą;

• vartoti liesą pieną, liesus pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varškę, sūrį). Paros kalcio normą galima gauti išgėrus pusę litro pieno, o vitamino B2 – stiklinę;

• rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus, retai vartoti saldumynus;

• valgyti nesūrų maistą. Bendras druskos kiekis maiste neturi būti didesnis kaip vienas arbatinis šaukštelis (5 g) per dieną. Vartoti joduotą druską;

• vengti alkoholio;

• išlaikyti normalų kūno svorį. Idealus kūno masės indeksas (svoris dalinamas iš ūgio kvadratu) siekia 18,5–25.

Didžiuliu priešu laikomi maisto priedai, žymimi raide E, kurie gali sukelti alergiją, gimdos, odos, šlapimo pūslės vėžį, apsinuodijimus, didina kraujospūdį, slopina protinį vystymąsi. O sergantiems astma jie gali būti net mirtini.

Besilaikant sveikos mitybos taisyklių, būtina pakankamai gerti vandens (1,5-2 litrus per dieną), kuo ilgiau, neskubant kramtyti maistą, vengti užkandžių ir greito maisto, laikytis mitybos rėžimo ir kuo daugiau judėti. Labai svarbu, kad būtų atsižvelgiama ne į vieną ar kelias taisykles, o į jas visas.

Parengė: Prienų r. savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras

 

 

 

 

 

 

Susijusios naujienos

Parama Jiezno paramos šeimai centro globojamiems vaikams – kviečiame prisidėti kuriant Kalėdų džiaugsmą

Gerbiami Prienų rajono savivaldybės verslininkai, Prienų rajono Jiezno paramos šeimai centras teikia socialines paslaugas įvairių grupių asmenims, tame tarpe ir vaikams: 1.globos/rūpybos ir laikino apgyvendinimo paslaugos teikiamos šeiminiuose namuose ir pas budinčias globėjas tėvų globos netekusiems vaikams. Šiuo metu trijuose šeiminiuose namuose gyvena 20 vaikų, budinčių globotojų šeimose – 6 vaikai. Vaikų amžius nuo 1 […]

Skaityti daugiau

Žemės ūkio ministro viešnagė Prienuose (Fotoakimirkos)

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite: