Festivalio „Žaidžiame teatrą” atgarsiai

IMGP3765

Vilija Čiapaitė

Jau ne pirmą dešimtmetį Prienų kultūros ir laisvalaikio centre kasmet vyksta vaikų ir jaunimo festivalis „Žaidžiame teatrą”. Kaip pasidžiaugė šio renginio kuratorė Alma Vaikšnienė, šiais metais į renginį atvyko 11 kolektyvų. Pasak Almos, pirmieji festivaliai buvo organizuojami kartu Prienų rajono Švietimo skyriumi, tačiau taip susiklostė, jog dabar jį kuruoja ji. Tačiau labai smagu matyti jaunimą ir vaikus, kurie save gali išreikšti didžiojoje scenoje.

Ir štai, guvi ir linksma ožkytė atidarė festivalį. Salėje žiūrovų beveik nėra. Susimąsčiau ir labai nustebau. Šis festivalis kvietė atvykti, pasidžiaugti, pasibūti drauge, tačiau gal darganotas oras išgąsdino mamytes su atžalomis, senelius atvykti pasižiūrėti spektaklių, kurie buvo gana įdomūs ir, galima sakyti, suteikiantys malonumą.

Scenoje buvo galima stebėti ir įsiklausyti ne tik pamokančių ir turinčių teigiamą potekstę, bet ir vaikiškų spektaklių, kurie vertė nusišypsoti, įsiklausyti. Beje, festivalio metu buvo galima pamatyti sušiuolaikintus pastatymus, tačiau turinčius gilią prasmę, verčiančius suvokti, jog mūsų žemė, gamta ir net jos veiksniai yra labai svarbūs mūsų gyvenime, kad būtina ją mylėti. Metų laikų, kurių mes net nepajuntame, reikšmė, blogi įpročiai, mažieji vabzdeliai. Beje, mažiesiems labai patiko vaidinti ežiukus, vilkus, bitutes, žiogelius, amarą, laputes, meškas ir kitus gyvūnus, kurie yra patys mieliausi pasakų personažai, juos lydintys nuo pat vaikystės.

Taip vaidindami mažieji ir jaunieji aktoriai patys suvokia teatro esmę ir išsiugdo meilę jam. Be to, jie tampa emocionalesni, išmoksta skaityti sceninius epizodus ir vertina aktorių darbą. Savęs išraiškoje, mokytojui – režisieriui padedant, suvokiama, kad teatras – tai mažas žingsnelis, kurį jie šiandien žengia scenoje, gali tapti ir didžiojo gyvenimo kelio prasme.

Vaidindami vaikai ir jaunimas tampa draugiškesni, atsakingesni. O tai nuostabi gyvenimo pamoka, kurią skatina tradicinis vaikų ir jaunimo teatro festivalis „Žaidžiame teatrą“.

Beje, festivalyje dalyvavo Prienų „Žiburio“ gimnazijos Bendruomenės teatras su Brendan Muray „Ar aukštai dangus?“ (vad. Alma Vaišnienė), Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos pradinių klasių „Raiškaus žodžio būrelis“ (vad. Rima Juodsnukienė), Prienų „Ąžuolo” progimnazijos „Žodžio” teatras (vad. Irena Drižilauskienė), Naujosios Ūtos pagrindinės mokyklos vaikų dramos būrelis (vad. Anelė Lukjančuk), Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos Dainos teatras (vad. Alma Vaišnienė ir Valė Gustaitienė), Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos specialaus ugdymo skyriaus dramos būrelis (vad. Alma Vaišnienė ir Kristina Belenavičienė), Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos teatro studija „Giliukas“ (vad. Kazimieras Drižilauskas), Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos “Nenuoramų teatras” (vad. Rita Juodienė), Prienų r. Stakliškių gimnazijos teatro būrelis „Arsakadabra“ (vad. Brigita Arsobaitė).

Festivalis baigėsi, tačiau paliktas jaunųjų ir mažųjų aktorių pėdsakas liks jų plačioje prisiminimų jūroje. Nugalėta sceninė baimė ir džiaugsmas, kuris neš tik pirmyn, kad suvoktų, kad gyvenime galima nugalėti ir kitas baimes.

Taip pat skaitykite