Praėjusį šeštadienį Palangoje vyko visai šeimai skirta tūkstančio stalų šventė „Palangos stalas 2012“, kuri kurorto gyventojus ir svečius sukvietė ne tik pabendrauti tarpusavyje, pasidalinti prabėgusios vasaros įspūdžiais, bet ir pasimėgauti sveiku maistu. Į didžiausią kurorto renginį pirmą kartą įsiliejo Lietuvos sveikuolių sąjungos surengta 21-oji sveiko maisto šventė. Vyko leidinių, arbatžolių, prieskonių bei ekologiškų produktų mugė.
Sveikuolių ir jiems prijaučiančių šventė vyko tris dienas. Ji tradiciškai prasidėjo penktadienio konferencija, kurios tema šiemet buvo „Sveikuomenės veiklos modeliai: ką galime padaryti geriau?“ Patirtimi dalinosi mažų ekologinių ūkių savininkai, gamtinės žemdirbystės praktikai, jauni žmonės, kuriems rūpi tautiečių sveikata.
Sveikos gyvensenos klubo „Versmenė“ narės konkursui sugalvojo pristatyti grikius, nes šventės tema buvo „Slėpinys sėkloj“. Kodėl gi pasirinkti grikiai? Todėl, kad vargu ar rasime kitą tokį augalą, kuris taip ilgai būtų laukęs pelnytos pagarbos. Kažkada atkeliavęs iš Azijos, Lietuvoje daugiau auginamas rytinėje ir pietrytinėje dalyje, kartais vadinamas varguolių maistu.
Pasirodo, visas augalas pilnas puikiausių dalykų. Gydomųjų medžiagų yra grikių žieduose, žolėje, o sėklos – tikras svarbių medžiagų aruodas, prikrautas vertingų nesočiųjų riebalinių rūgščių, kalcio, fosfatų, kalio. Bet svarbiausia medžiaga – rutinas, glaudžiai bendradarbiaujantis su vitaminu C. Jis yra geriausias mūsų kraujagyslių draugas. Liaudies medicina grikių žolės užpilu gydo kosulį, reumatą, aterosklerozę, mažakraujystę. Kruopose gausu geležies, vario, cinko, fosforo. Grikių patiekalai yra puikus dietinis maistas sergant inkstų, skrandžio, žarnyno ir kraujo ligomis, anemija, artritu.
Prieniškės prigamino patiekalų iš grikių miltų, medaus, kruopų ir dribsnių. Žiūrovų ir ragautojų dėmesį traukė Birutės Trainavičienės grikių chalva, Leonoros Kalantienės tradicinė dzūkiška banda, Janinos Savickienės apkepas, Dainoros Šaltienės džiovintų vaisių pyragas, Vidos Januševičienės „Morkutis“, Janinos Bredelienės grikainiai su grybais, Irenos Zieniuvienės grikių kisielius ir labai gardūs sausainiukai, Laimos Janušauskienės mažyčiai paplotėliai su bazilikų padažu. Klubui Palangoje atstovavo šešios moterys, tačiau ruoštis konkursui padėjo žymiai daugiau žmonių. Kas atnešė įdomesnių indų, pridaigino grikių, pasiūlė receptą, idėją arba paruošė patiekalą, nors į Palangą ir nevažiavo. Toks bendras klubo darbas nenuėjo veltui – respublikinėje sveiko maisto šventėje „Slėpinys sėkloj“ prieniškių stalas pripažintas geriausiu, skoningiausiai pateiktu, išradingiausiai pristatytu. O klubo narė Irena Zieniuvienė gavo Šeimininkių šeimininkės titulą ir pereinamąjį prizą. Komisijos nariai, vadovaujami profesorės Ksaveros Vaištarienės, vertino labai atidžiai. Per dvi valandas, kurios buvo skirtos pasiruošimui, ne kartą apėjo stalus po vieną ar du, stebėdami visą procesą. Paskui komisija ragavo, vertino patiekalų skonį, suderinamumą ir kt. Ir ne tik komisija. Prasidėjus degustacijai gausūs ragautojai šluote nušlavė prieniškių stalą, vis klausinėdami, prašydami receptų, stebėdamiesi pamerkta žydinčių grikių puokšte. Pasirodo, daug kas net matę nėra augančių grikių.
Visos trys šventės dienos buvo puikiai organizuotos, suteikusios daug įspūdžių, naujų žinių, smagaus bendravimo ir, žinoma, maudynių dar neatšalusiame jūros vandenyje.
Vida Januševičienė, „Versmenės“ klubo narė
Sveikinu, Jūs tikros šaunuolės. Didžiuojuosi Jumis ir linkiu kuo geriausios sveikatos.
Report