Žuvienės virimo čempionate – prizai už unikalumą ir lojalumą bei kvietimas paskanauti žuvienės mugėje „Rudens spalvos“

468×60

7fc1a13e798641f19588f5037a9c43b2

Rugsėjo 2 d. Šilutės mažųjų laivų uoste vyko tradicinis 9-asis tarptautinis Žuvienės virimo čempionatas. Aštuntą kartą jame dalyvavo ir puikiai pasirodė Prienų rajono komanda „Nemuno kilpų regiono žvejai“ (vadovas Rimtautas Kuzmickas).

Nors nuo pačio ankstyvo ryto stipriai lijo, paruošiamieji žuvienės virimo darbai vyko sklandžiai. Pasak Rimtauto Kuzmicko, pagrindinė ryto muzika buvo samčių ir katilų kaukšėjimas, skaldomų malkų, pjaustomos žuvies ir daržovių garsai bei komandų dalyvių, virėjų, kitų atvykusių svečių juokas ir klegesys.

763f6ca7f28944abba3cb0f6ef3e93de

Šilutės uoste buvo karšta tiesiogine žodžio prasme – čia rūko laužų dūmai ir garavo pirmieji kaičiami katilai. Vienos komandos ant ugnies dėjo pusšimčio litrų talpos, kitos – net viso 100 litrų talpos katilus ir pradėjo joms vienoms žinomus ir suvokiamus įvairiausius ritualus.

Vieni virėjų komandų nariai paprasčiausiai skuto bulves, kiti, palinkę ties katilais, šnabždėjo kažkokius burtažodžius ir dėjo nuo pašalinių akių slepiamus prieskonius. Tiesa, vieno produkto papildomai dėti nereikėjo niekam – lietaus vandens tądien pati gamta sočiai įpylė į visus katilus.

21231228_1796032200425893_2098603202364633786_n

Renginys pavyko ir vėl sumušė rekordus – suvažiavusios 47 komandos 53 katiluose išvirė 3 tonas ir 50 litrų įvairios žuvienės ir žuvies sriubos.

Šventėje apsilankė tūkstančiai žiūrovų. Vaikštinėdami katilų ir puodų alėjoje jie galėjo ne tik nemokamai pasivaišinti, bet ir stebėti žuvienės virimo procesą – nuo pat pradžios iki pabaigos.

Visą dieną lijęs lietus neišgąsdino nei čempionato dalyvių, nei  žiūrovų. Kaip ir kasmet, Prienų komanda sulaukė itin gausaus „degustatorių“ būrio. Kaip sako čempionato vyriausiasis šefas ir organizatorius Marijus Budraitis, „jie jau pažįsta elitines komandas, kurių žuvienė skaniausia”. Šiemet Prienų komanda išvirė ir išdalino 80 litrų žuvienės.

Prieniečių kiemelis reprezentavo rajoną ne tik skania žuviene bei krašto suvenyrais, bet ir Prienų krašto drožėjo Algimanto Sakalausko išdrožtais įspūdingais ir unikaliais kelmais, ant kurių ir buvo verdama žuvienė. Šiuos kelmus čempionato dalyviai ir žiūrovai jau stebi, fotografuoja ir filmuoja septintus metus. Kituose kiemeliuose nieko panašaus neteko matyti.

Čempionate buvo varžomasi dėl geriausios „tradicinės žuvienės“ ir geriausios „žuvies sriubos“ titulų. Šiose kategorijose rungėsi prieniškių komandos virėjai  – Vytautas Kunca ir Rimtautas Kuzmickas.

Kompetentingos ir itin gausios 14 asmenų komisijos sprendimu komandai „Prienų krašto žvejai“  atiteko du prizai – „Unikaliausia komanda“ ir  „Už lojalumą“.

18373820f4ba401fb5b22ac66542f6f2

Kol katiluose virė žuvienė, scenoje koncertavo Martynas Kavaliauskas ir populiari grupė „Vairas“, vyko vikingų valčių varžybos. Džiugu, kad didžiojoje scenoje kartu su estrados žvaigždėmis koncertavo ir Veiverių kultūros ir laisvalaikio centro duetas Virginija ir Raminta.

Komanda „Nemuno kilpų regiono žvejai“ už paramą ir geranoriškumą dėkoja Prienų rajono savivaldybei, Prienų globos namams, Prienų kultūros ir laisvalaikio centrui, Veiverių kultūros ir laisvalaikio centrui,  tautodailininkui Algimantui Sakalauskui ir kviečia visus paskanauti žuvienės Prienų krašto mugėje „Rudens spalvos“, kuri vyks rugsėjo 30 d. Prienų miesto Laisvės aikštėje.

 

Komandos „Nemuno kilpų regiono žvejai“ pranešimas

 

Taip pat skaitykite

Parašyti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai rodomas. * Būtini įvesti laukeliai pažymėti