Kokią žuvį rinktis?

zuvis

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų teigimu, žuvininkystės produktai (tiek pagaminti Lietuvoje, tiek importuoti iš kitų šalių) yra kokybiški ir saugūs vartoti. Tai patvirtino atlikti šių produktų patikrinimai ir laboratoriniai tyrimai, kurių metu buvo vertinama jų sauga, kokybė ir ženklinimas. O norint išsirinkti tinkamiausią kiekvieno skoniui ir poreikiams žuvį, reikėtų prisiminti keletą paprastų patarimų.

 Tyrimai patvirtina – žuvis saugi

Iš viso buvo atlikti 235 patikrinimai didžiuosiuose šalies prekybos centruose, parduotuvėse, turgavietėse, didmeninės prekybos sandėliuose, žuvų perdirbimo įmonėse. Patikrinta beveik 4 tūkstančiai partijų (daugiau nei 600 t) neperdirbtų (šviežių, sušaldytų) ir perdirbtų (sūdytų, rūkytų, konservuotų ir kt.) žuvininkystės produktų.

195 partijose (apie 5 %) nustatyta pažeidimų. Prekybos įmonėse dažniausiai nustatyti ženklinimo ir higienos reikalavimų neatitikimai pasitaikė netinkamo produktų laikymo atvejų. Turgavietėse vyravę pažeidimai – prekyba neženklintais, nefasuotais žuvininkystės
produktais. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus 175 žuvų ir jų produktų mėginius, 4 neatitiko nustatytų reikalavimų – juose rasta negyvų Anisakidae šeimos parazitų lervų (atlantinėse silkėse ir sušaldytose jūrinėse lydekose). Šių produktų realizavimas buvo sustabdytas. Dėl didelės taršos dioksinais, nuo 2011 metų Lietuvoje uždrausta maistui ar pašarams naudoti Baltijos menkių kepenis. Tikrinant, kaip Lietuvos gamintojai laikosi šio draudimo, buvo atlikti patikrinimai žvejybos laivuose, gaudančiuose menkes, ir žuvų perdirbimo įmonėse, gaminančiose menkių kepenų konservus. Pažeidimų nenustatyta.

Kaip pasirinkti kokybišką žuvį

Gyvos ir šviežios žuvys

Gyvos žuvys parduotuvėse turi būti laikomos švariame, prisotintame deguonies (aeruotame) vandenyje. Jos turi būti sveikos ir normaliai plaukioti. Šviežios žuvys ir jų produktai greitai genda, todėl dažnai parduodami atšaldyti. Šviežių atšaldytų žuvų oda turi būti blizganti ir stangri, pelekai ir uodega neapdžiuvę, akys skaidrios, žiaunos raudonos, kvapas – būdingas šviežiai žuviai.

Sušaldytos žuvys

Sušaldytos žuvys, jų filė ar kiti panašūs produktai turi būti natūralios spalvos, kietos konsistencijos. Apdžiuvę krašteliai, išblukusi ar pageltusi spalva rodo, kad žuvis pasenusi. Perkant sušaldytus žuvų produktus, reikia atkreipti dėmesį į jų laikymo sąlygas. Nereikėtų pirkti produktų iš perpildytų šaldymo įrenginių, apžiūrėti, kad nebūtų pažeista pakuotė, nes tokie produktai greičiau genda. Jei šaldytų žuvų pakuotėje daug šerkšno, produktas galėjo būti šaldomas nepakankamai.

Rūkytos žuvys

Šaltai rūkytos žuvys turi būti aukso spalvos, jų paviršius švarus, sausas, kvapas malonus, būdingas rūkytiems gaminiams. Pradedančios gesti žuvys būna drėgnos, lipnios, gali būti juntamas pelėsių kvapas.

Taip pat skaitykite