Ką ir kada valgyti – naujieji mitybos patarimai

ka-ir-kada-valgyti

Žinios apie sveiką mitybą yra būtinos. Deja, visuomenė nėra taip puikiai susipažinusi su šios mitybos principais, todėl dažnai kyla problemų norint ją išsiugdyti. Mityba yra sveikatos pagrindas, kuri lemia fizinį ir protinį žmogaus vystymąsi, ilgaamžiškumą ir faktas, kad sveikatą. Tam, kad būtų galima puoselėti šiuos veiksnius, svarbu atkreipti dėmesį į tam tikrus aspektus.

Ką turime šiai dienai?

Maisto pramonėje galima atrasti įvairiausių maisto produktų, kaip: vytintų, rūkytų, šaldytų, pasterizuotų, virtų bei jau pagamintų pusgaminių. Pasirinkimas yra išties platus, todėl kartais nutinka ir taip, kad sunku atsirinkti tai, kas yra sveika, o kas – ne. Vis rinkoje dažniau atsiranda didelės energinės vertės produktų, kurie turi daug riebalų, druskos, cukraus, o mažai skaidulinių medžiagų. Jau net ir nestebina tada, kai žmonės vis rečiau valgo namuose pagamintą karštą maistą, o dažniau pasirenka greitu, užkandukų stiliaus maistu. Būtent dėl to atsiranda įvairių sveikatos problemų, kaip padidėjęs cholesterolio kiekis, kraujotakos sistemos ligos, insultai, onkologinės ligos bei nutukimas. 

Norint pradėti puoselėti sveiką mitybą, labai svarbu užsibrėžti griežtą liniją, kurios negalėsite peržengti. Tai reiškia, kad turėsite maitintis reguliariai ir būtent tokiu maistu, kuris yra pravartus tos dienos laikui (pavyzdžiui, maisto produktai, kuriuose yra angliavandenių vartosite pirmos dienos pusėje arba po aktyvios treniruotės). Taip pat labai svarbu, kad laikantis subalansuotos mitybos, nepamirštumėte papildomai gerti vitaminų, mineralų ar gerųjų bakterijų, kurių galite rasti Ohhira elektroninėje parduotuvėje. Puoselėkite sveiką kūną ir šviesią sielą!

Kas yra mitybos režimas?

Norint palaikyti sveiką organizmą reikia ne tik laikytis mitybos principų, bet ir griežto režimo. Mitybos režimas yra valgymas tam paskirtu laiku. Labai svarbu, kad kiekvieną dieną valgytumėte maistą tuo pačiu laiku. Atsiradus šiam įpročiui, jūsų organizmas automatiškai gausiai išskiria virškinimo sultis, taip atsiranda apetitas, o pavalgius maistas yra puikiai suvirškinamas. Suaugusiam žmogui siūloma valgyti 3 – 4 kartus per dieną, o tai yra: pusryčiai, priešpiečiai (arba pavakariai), pietūs ir vakarienė. Racionaliausias režimas yra tada, kai per pusryčius ir pietus žmogaus organizmas gauna daugiau nei du trečdalius paros raciono, o vakarienei – mažesnį kiekį nei yra trečdalis. Vakarieniauti geriausia yra likus 2 valandoms iki miego.

Visagrūdžiai produktai – puikus sveikos mitybos produktus!

  • Rekomenduojama rinktis viso grūdo produktus, o tai yra košės, duona, makaronai ir dribsniai. Juose labai daug skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralų
  • Rinkitės tik liesą mėsą bei liesos mėsos produktus. Perdirbtos mėsos ir raudonos mėsos kiekį – ribokite!
  • Riebią mėsą ir jos produktus pakeiskite į ankštines daržoves, paukštieną ir žuvį
  • Rinkitės tokią mėsą (jos produktus), kur riebalų kiekis neviršija 10 procentų!

Taip pat skaitykite