• Print  BANERIS kvitrinai 468x120 naujesnis

    LLS-Jakineviciene Palionis_480x120_ok

Dėl higienos ir sanitarijos pažeidimų Prienų turgavietėje laikinai uždrausta prekiauti maisto produktais

mesos-skyrius-60649021Pagal gautą informaciją, Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai  patikrinę Prienų turgavietę, esančią Revuonos g. 68, nustatė, kad čia neužtikrinamas vandens tiekimas, nėra nuskalaujamų tualetų, darbuotojų persirengimo patalpų.

Turgavietėje esančiame paviljone buvo rasta mėsos gaminių be įsigijimo dokumentų, neženklintų karštai rūkytų broilerių. Prekyvietėje prekiaujama neaiškios kilmės pieno produktais, žaliu pienu. Mėsos gaminių ir žuvininkystės produktų įsigijimo dokumentai turgavietės atsakingų asmenų nepažymėti, nekontroliuojama šaldymo įrenginių temperatūra. Mėsos paviljone suolai bei vitrinos vietomis pažeisti korozijos, sienų dažai atsilupę, vietomis ištrupėjęs tinkas, patalpos nevalytos.

Paviljono prekiautojai nepateikė savikontrolės žurnalų. Pirkėjams nepateikta kiaulienos ir jautienos ženklinimo informacija. Paviljone prekybos vietos nenumeruotos, nėra informacijos apie atsakingo asmens darbo laiką, prekyvietės vidaus taisyklių ir turgavietės schemos.

Patikrinus teritorijoje esančias prekybos vietas buvo nustatyta, kad dalis prekiautojų neturi maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo pažymėjimų, viename kioske rasta šaltai rūkytų mėsos gaminių be jokios privalomos ženklinimo informacijos. Prekiautojai neturėjo priemonių rankų ir paviršių dezinfekcijai, sudaryta galimybė kryžminei taršai, mėsos gaminiai ir šviežia mėsa laikomi ant vieno stalo, šaldyta žuvis, žuvies gaminiai, kiaušiniai laikomi dėžėse neuždengti,  neapsaugoti nuo taršos, veiksmingai neatskirti. Šaldytų žuvininkystės produktų neišsaugotos gamintojų ženklinimo etiketės. Dalis mėsos gaminių ir šaldytos žuvys nebuvo laikomos vitrinose.

Turgavietės teritorijoje buvo prekiaujama savos gamybos stikliniuose indeliuose konservuotais grybais ir uogienėmis.

Turgavietės administracija neužtikrina, kad būtų laikomasi sanitarijos ir higienos normų bei prekyvietės darbo taisyklių.

Dėl nustatytų pažeidimų Prienų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Viršininko sprendimu Nr. 49SV-6 nuo 2015-02-10 turgavietėje maisto produktais uždrausta prekiauti, kol bus pašalinti trūkumai. Prekiauti bus leista tik tada, kai bus atliktas kapitalinis mėsos paviljono remontas, o turgaus savininkas ir jame prekiavę prekeiviai pašalins visus nustatytus trūkumus.

 

Prienų MVVT informacija

Taip pat skaitykite

10 komentarai

  1. Prienų tugavietės administracija

    Gerbiami prieniečiai,tuguje pastatytas dar vienas tualetas – jau penktas,skaičiuojant ir lauko tualetus :
    http://toitoi.lt/pasiulymas-53/items/15.html

    Kaip suprantame iš komentarų,mieste ir prekybbos centruose jų visai nerandate?

    Taigi,gali tekti registruotis iš anksto…:)

    Atsiprašome,mėsos paviljono remontuojame ir jis bus atidarytas vasario 21 dieną.

    Prekyba kitais produktais ir prekėmis vyks kaip ir visada.

    Jūsų žiniai Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija :

    REIKALAVIMAI TURGAVIETĖS PREKIAUTOJUI

    *Turgavietės prekiautojas, prekiaujantis su verslo liudijimu ar pagal individualios veiklos pažymą,ir visi juridiniai asmenys turi turėti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą.
    *Asmenys, savo ūkyje išauginę ir/ar pagaminę pirminius žemės ūkio produktus, užsiimantys žemės ūkio veikla, turi turėti ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą ir/ar Žemės ūkio ir kaimo verslo registro apie ūkininko ūkyje ir/ar žemės ūkio valdoje vykdomą pagrindinę bei papildomas žemės ūkio ekonomines veiklas. Sodininkai turi turėti nustatytos formos sodininkų bendrijos nario pažymėjimą.
    Bitininkai – bityno pasą.
    Šiems išvardintiems prekiautojams, kurie gamina/parduoda pirminius žemės ūkio produktus, maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas
    nereikalingas.
    *Į turgavietę maisto produktai pristatomi tik su palydimaisiais dokumentais. Jeigu prekiaujama savo ūkyje išauginta ir pagaminta produkcija, prekiautojas produkciją pristato su laisvos formos važtaraščiu.
    *Prekybos vietoje prekiautojas naudoja tik paženklintą inventorių (pjaustymo lenteles, peilius,samčius).
    *Nepakuoti bei gatavi maisto produktai, skirti vartoti be plovimo ar šiluminio apdorojimo, gali būti liečiami tik tam skirtais įrankiais mūvint apsauginėmis pirštinėmis, darbuotojai turi dėvėti švarius darbo drabužius.
    *Skirtingų rūšių maistas šaldymo vitrinoje (žalia mėsa, mėsos gaminiai, kiaušiniai, žuvis, pieno produktai ir kt.), turi būti laikomi patikimai atskirti, jei reikalinga, laikomi šaldymo įrenginyje (šaldymo vitrinoje, kurioje turi būti kontrolinis termometras).
    *Turgavietės prekiautojas turi pasitikrinti sveikatą Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka prieš pradėdamas prekiauti ir nustatytu dažnumu tikrintis periodiškai, turėti galiojantį privalomą higienos žinių pažymėjimą.
    *Valymo, plovimo, dezinfekavimo medžiagos inventoriui, įrangai valyti naudojamos pagal paskirtį gamintojo nurodytomis sąlygomis. Maistą liečiantiems paviršiams valyti ir dezinfekcijai naudojami plovikliai ir Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka įteisinti biocidai.
    *Valymo įranga, dezinfekavimo medžiagos laikomos atskirai nuo maisto produktų, joms skirtoje laikyti vietoje.

    Daugiau informacijos – http://www.vmvt.lt

    Atsakyti

Parašyti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai rodomas. * Būtini įvesti laukeliai pažymėti