2012-ieji – Muziejų metai

Artėjant  2012 metams, kurie Lietuvoje paskelbti muziejų metais Birštono muziejaus darbuotojai kartu su kolegomis iš Prienų krašto muziejaus  2011 m. Spalio 17 dieną surengė kelionę-ekspediciją į Panevėžio kraštotyros muziejų, Rokiškio krašto muziejų ir Biržų krašto muziejų „Sėla“.  Kelionės metu muziejininkai dalinosi naujausių technologijų įdiegimo galimybėmis muziejuose,  ekspozicijų rengimo patirtimi, projektų rašymo galimybėmis ir edukacinių programų naujovėmis  bei idėjomis.

Muziejininkai aplankė Panevėžio kraštotyros muziejų, kurio pirmoji ekspozicija buvo atidaryta 1925 m. sausio 18 d., minint Klaipėdos krašto prijungimo antrąsias metines. Čia muziejininkus pasitiko muziejaus direktorius Arūnas Astramskas, kuris supažindino su Panevėžio kraštotyros muziejumi,  pristatė Pasipriešinimo sovietinei okupacijai ir Sąjūdžio muziejų su patrauklia šiuolaikiška ekspozicija, supažindino su muziejuje vykstančiomis edukacijų programomis.

Po šilto priėmimo Panevėžyje muziejininkai išvyko į Rokiškio krašto muziejų, kuris savo metus skaičiuoja nuo 1933-ųjų. Rokiškio krašto muziejus turi įdomią muziejinio darbo priešistorę, nes  jau daugiau kaip pusę amžiaus jis įsikūręs dvaro rūmuose, kuriuos valdė  kelios grafų Tyzenhauzų ir  Pšezdzieckių kartos, garsėjusios  savo kultūrine ir moksline veikla,  kolekcijomis, mecenavimu. Šiame muziejuje Birštono ir Prienų muziejininkai galėjo susipažinti su naujausiomis inovacijomis – audiogidais ir terminalais, kurie skirti muziejaus lankytojams. Audiogidų ir terminalų dėka muziejaus lankytojas gali apžiūrėti muziejų ir išklausyti pasakojimą apie ekspoziciją keturiomis kalbomis. Rokiškio muziejaus direktorė Nijolė Šniokienė  muziejininkus supažindino su edukacine programa, skirta vaikams ir suaugusiems „ Sūrio kelias“, kuri vyksta visus metus ir yra pati populiariausia šiame muziejuje.

Pabuvoję Rokiškio krašto muziejuje muziejininkai išvyko į Biržus, kur aplankė Biržų krašto muziejų „Sėla“.  Biržuose muziejus veikia nuo 1928 m.,  o nuo 1989 m. Biržų krašto muziejus „Sėla“ įsikūręs 1978-1988 m. atstatytuose Biržų pilies reprezentaciniuose rūmuose. Iš kunigaikščių Radvilų statytos niderlandiškojo  tipo Lietuvos šiaurinę sieną XVII-XVIII a. gynusios bastioninės tvirtovės komplekso šiuo metu be reprezentacinių rūmų yra atstatytos dvi parakinės, tiltas, pradėti arsenalo atstatymo darbai. Biržų muziejų Birštono ir Prienų muziejininkams pristatė direktorius Gintaras Butkevičius, kuris šiam muziejui vadovauja nuo 2003 m. Apžiūrėję muziejų ir jo naujoves muziejininkai aplankė unikalią ekspoziciją „Senoji aludarystė“ bei sudalyvavo edukacinėje programoje suaugusiesiems „Žaldoko alus“, kur susipažino su senosios aludarystės reikmenimis, naminio alaus gamybos technologija ir aukštaičių vaišingumą menančiomis tradicijomis, paragavo biržietiško alaus, sūrio ir duonos.

Šios kelionės-ekspedicijos dėka muziejininkai užmezgė glaudesnius ryšius, pasikeitė muziejine patirtimi, aptarė tolimesnius bendradarbiavimo planus. Kiekvienas muziejus siekia išsaugoti savo krašto kultūros vertybes ir perduoti jas ateities kartoms, todėl tokiose kelionėse įgyta patirtis leidžia geriau atlikti savo darbą.

Irma Kereišienė,

Birštono muziejaus darbuotoja

Taip pat skaitykite