Birštone paminėta Gedulo ir vilties diena

 

…Už kalno, už juodo pavasaris nyko
Su gęstančia saule, su balta diena…
Ištįso prieš mus be dainų, be vainikų
Nutilus pakalnė – šalta ir liūdna.
(S. Nėris)

Šiandien, birželio 14 d., Birštone ir visoje Lietuvoje paminėta Gedulo ir vilties diena. Birštoniečiai žvakelių uždegimu, gėlių padėjimu, eilėmis, kalbomis ir tylos minute pagerbė tremtinių ir žuvusių už Lietuvos laisvę kovotojų atminimą.
Paminėjime dalyvavo Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Vytas Kederys, Administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas, administracijos, įstaigų darbuotojai.


Bendrijos „Bočiai“ pirmininko pavaduotoja Milda Valatkienė perskaitė savo eiles, į kurias sudėtas žmonių skausmas, tikėjimas. Buvusi tremtinė birštonietė Ona Kurapkienė nuoširdžiai pasidalijo tremtyje patirtais išgyvenimais.
Trėmimai į Sibirą prasidėjo 1941 metų birželio 14-osios naktį Maskvos įsakymu visame Pabaltijyje – Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Tai buvo pirmoji masinė deportacija. Buvo ištremta daug to meto politikų, kitų visuomenės veikėjų, tarp kurių ir antrasis Lietuvos Respublikos prezidentas Aleksandras Stulginskis. Per keturias paras iš Lietuvos buvo deportuota apie 18 tūkst. žmonių. Žmonės mirė nuo bado, ligų, šalčio. Vežti visi – nuo kūdikio iki senelio. Į tėvynę grįžo tik dalis.

Birštono savivaldybės informacija

 

P.S. Dar vienas minėjimas vyko po Šv. Mišių bažnučioje.

 

Taip pat skaitykite