Ar žinojote, kad..? (Nr. 1)

Kiekvieną dieną futbolo naujienų rinkoje vienas faktas veja kitą, o naujienos netrukus tampa senienomis. Todėl ir sunku prisiminti Jiezno turnyro senesnius faktus, prašyčiau labai nepykti ant manęs, jei ko nepaminėjau, ar ką ne taip parašiau, todėl iš Jūsų lauksiu atsiliepimų.

  1. 1.     Ar žinojote, kad šiais metais vyks jau 21 Jiezno seniūnijos turnyras?

Praeitais metais įvyko Jiezno seniūnijos jubiliejinis 20-tasis turnyras, kurio metu buvo dalinami jubiliejinio turnyro medaliai. Jie buvo pagaminti iš molio VDU dėstytojos Skirmantės Bagdanskienės pagal juodojo molio technologiją. Tai lyg simbolis, kad mūsų turnyrui sukako jau 20 metų. Medaliai buvo įteikti Jiezno gyventojams arba kažkada gyvenusiems Jiezne, kurie yra susiję su Jiezno futbolu.

Jubiliejiniame turnyre susitiko 5 komandos, iš kurių dvi jau nuo neatmenamų laikų varžosi dėl aukščiausio laiptelio arba, kitaip tariant, dėl gražuolės taurės ir aukso spalvos medalių. Tai „Veteranai“ ir „Mūrai“.

„Veteranai“ bene daugiausiai kartų laimėjo Jiezno seniūnijos futbolo turnyrą. Susirinkę iš įvairiausių Lietuvos miestų ir miestelių, paskutinį liepos šeštadienį jie ne tik žaidžia futbolą, bet ir susitinka su komandos draugais ar aplanko tėviškę. Tai lyg savotiška šventė. Nors yra ir tokių, kurie gyvena Jiezne ir į kuriuos jaunoji karta gali lygiuotis. Tuomet, kai buvau mažas, „Veteranai“ būdavo neįveikiami ir netgi kovodavo kaip lygūs su lygiais su kitų miestų veteranais. Tuo tarpu 2011 metais jie užėmė garbingąją 3-iąją vietą. Turbūt neverta vardint „Veteranų“ futbolininkų, nes dauguma žino, ką jie sugeba.

„Mūrai“ – komanda, kuri renkama iš vietos gyventojų, kurie gyvena ar gyveno „mūruose“, tačiau pastaruoju metu sunkoka surinkti komandą vien tik iš mūrų, nes ne visi žaidžia futbolą arba tiesiog neturi laiko. Bet mūrams tai nesukliudė laimėti 2011 Jiezno seniūnijos turnyro jubiliejinės taurės.

Juos vedė trys puikūs futbolininkai – Vytautas Bajoras kuris persikėlė į „mūrus“ iš „Ežero kranto“, kadangi savos komandos nesudarė ir dar dvi Jiezno seniūnijos žvaigždės, kurios jau nuo seno atstovauja „Mūrų“ komandai: Darius Venckūnas, turbūt geriausios kairės kojos savininkas Jiezne, ne kartą savo smūgiais privertęs drebėti varžovų vartininkus, bei Vytautas Sinkevičius, vartininkas iš didžiosios raidės (žinomas turbūt visur), Alytaus sekmadienio futbolo lygoje demonstravęs puikų žaidimą. Jaunas vartininkas ne kartą buvo giriamas ir varžovų puolėjų.

Vertėtų paminėti, kad 2011 metų turnyre V. Bajoras buvo pripažintas naudingiausiu žaidėju, o V. Sinkevičius – geriausiu vartininku. Ar šį kartą nusišypsos jiems fortūna, sužinosime tik paskutinį liepos šeštadienį.

2011 metų turnyre dalyvavo dar trys komandos: „Jieznogorsko“, „Kašonių“ ir „FK Jaunimas (U-16)“.

„Jieznogorsko“ komanda sudaryta iš įvairiose Jiezno seniūnijos vietovėse gyvenančių panašaus amžiaus vyrukų, kurie 2011 metų turnyre užėmė 2-ąją vietą. Verta paminėti, kad ši komanda dalyvauja seniau negu „Kašonys“ ar „FK Jaunimas“. Taip pat šioje komandoje žaidžia vieni geriausių Jiezno seniūnijos gynėjų, tai Laimis Pempė – Sporto klubo „Jieznas“ prezidentas ir žmogus, galintis nugriauti bet ką, Skirmantas Žalys – aukštas ir kietai žaidžiantis futbolininkas (bei mano brolis) ir gynybos grandyje kartais žaidžiantis Eimantas Šliaužys – maždaug prieš du metus ryškiai sužibėjęs futbolininkas, galintis tolimais smūgiais nuginkluoti varžovų vartus. Beje, sklinda gandai, kad Eimantas gali persikelti į „Mūrus“ (kaip žinome, jis ten gyvena), o gal jį pakerėjo praeitų metų „Mūrų“ laimėtas titulas.

„Kašonys“ – komanda, sudaryta vien iš kašoniečių. Neseniai susikūrusi komanda stropiai treniruojasi bei organizuoja turnyrus, dažnai atvyksta draugiškų varžybų pažaisti su jungtine Jiezno jaunimo komanda. Tačiau ne visada jai sekasi draugiškose varžybose, geriausias rezultatas – 2:2.

„FK Jaunimas (U-16)“ dabar jau bus „FK Jaunimas (U-18)“, kadangi praeitais metais buvo įvelta klaida, turėjo būti (U-17), bet buvo (U-16). Tačiau iš kur gali žinoti turnyrui registruojantys žmonės jaunuolių metus, tad mes ir nepykom, susitaikėm su (U-16) pavadinimu. Ši komanda laikoma Jiezno ateitimi, nes ne vieną vyresnio amžiaus žaidėją priverčia aikčioti. Puiki kamuolio valdymo kontrolė, tačiau ne viskas taip gerai… (reikėtų padirbėti gynyboje). 2011 metų turnyre „Kašonys“ įmušė net 5 įvarčius į FKJ vartus, tuo tarpu FKJ atsakė  4 taikliais smūgiais ir rezultatu 5:4 pralaimėjo „FK Jaunimas“. Sunku išskirti bent vieną žaidėją, visi tolygiai perspektyvūs, tik kai kuriems trūksta noro treniruotis bei stropiai dirbti su kamuoliu ar be jo.

  1. 2.     Ar žinojote, kad pirmąjį Jiezno seniūnijos turnyrą surengė Kęstutis Joneliūnas?

Kęstutis Joneliūnas dabar gyvena Birštone bei treniruoja Birštono komandą, kuri sėkmingai dalyvauja įvairiuose turnyruose ir netgi AAFF čempionate. Kadaise šis žmogus buvo Jiezno futbolininkas, ne vieną dieną praleidęs Jiezno stadione su savo draugais, kurie dabar vadinasi „Veteranai“. Gaila, kad labai retai jis aplanko gimtąjį miestelį, o jo paskutinis apsilankymas pažymėtas „Jiezno“ pralaimėjimu prieš jo vadovaujamą Birštono komandą. Tikėkimės, šiais metais jis nepasididžiuos ir skirs laiko savo draugam bei gimtinei ir padės paskutinį liepos šeštadienį iškovoti gal net ir aukščiausią titulą – Jiezno seniūnijos futbolo turnyro taurę.

  1. 3.     Ar žinojote, kad ne vienerius metus vyriausio turnyro žaidėjo titulą atsiima Antanas Grušelionis?

Atrodo, Antanas Grušelionis pastoviai laimi vyriausio žaidėjo titulą. Tačiau šis žaidėjas, nepaisant savo amžiaus, kaip lygus su lygiais varžosi su jaunais futbolininkais ir dažnai dar pranoksta juos savo patirtimi. Tikėkimės ir šiais metais pamatyti jį Jiezno seniūnijos turnyre demonstruojantį savo meistriškumą.

  1. 4.     Ar žinojote, kad turnyre visada dalyvaudavo 5 komandos?

Iki šių laikų išliko „Veteranai“, „Mūrai“ ir „Ežero krantas“. Pastarasis praeitais metais nedalyvavo Jiezno seniūnijos turnyre dėl neaiškių priežasčių.

Bėgant laikui sunyko „Centras“ ir „Paukščių galas“ („Paukščių takas“ arba tiesiog „Paukščiai“).

Centras – komandą sudarydavo žaidėjai, gyvenantys teritorijoje nuo „Nemuno“ bendrovės parduotuvės iki bažnyčios. Komandos lyderis buvo Nerijus Verinskas (geriau žinomas kaip Brazilas). Šio žaidėjo meistriškumą įrodo faktas, jog jis ne tik yra iškovojąs geriausio turnyro žaidėjo titulų, bet ir treniravęs jaunąją kartą. Gaila, kad dabar stadione jis yra retas svečias, tikėkimės šiemet jį išvysime žaidžiantį.

„Paukščių takas“ – komandos lokacija nuo bažnyčios iki Strazdiškių. Ši komanda buvo čempionė dar visiškai neseniai prieš jai subyrant. Daug jos žaidėjų dabar žaidžia „Jieznogorsk United“ komandoje. Žaibišku greičiu ir galingu smūgiu pasižymi Gintaras Pilikauskas pravarde Pypas – jis vienas komandos lyderių. Šis žaidėjas dar ir dabar žaidžia Jiezno seniūnijos turnyre. Pastaruosius ketverius metus atstovavo „Jieznogorsk United“ komandai. Tačiau sklando gandai, kad Pypas žada persikelti į „Veteranus“.

  1. 5.     Apie būsimą turnyrą ir komandas, kurios turėtų dalyvauti

„Veteranų“ žaidimo stilius šiek tiek primena ispanų tiki-taka stilių: trumpi pasai, puiki kamuolio kontrolė, tačiau trūksta aštrumo puolime ir gynybos linija kai kada dirba per daug atsipalaidavusi.

Stiprioji vieta: aikštės vidurys.

Komandos žvaigždė: Kęstutis Grigonis. Tai tiesiog kamuolio virtuozas. Puikią kamuolio kontrolę tiek ore, tiek ant žemės demonstruoja Kęstutis, ne vieną jaunesnio ir vyresnio amžiaus futbolininką priverčia susimastyti, kad nebūtina žiūrėti į A lygos futbolininkus – yra ir Jiezne virtuozų.

Žaidėjai, kuriuos reikėtų stebėti: Vytautas Vaitkevičius moka šokti su kamuoliu, Linas Gusas – greitas futbolininkas, rungtyniaujantis Prienų „Ąžuolo“ komandoje bei galimas komandos naujokas Gintaras Pilikauskas – Pypas, kuris turėtų suteikti komandai aštrumo puolime.

Prognozuojama vieta: III.

„Mūrų“ žaidimo stilius panašus į Olandų. Stiprūs smūgiai iš toli, puikus vartininkas bei priekinė linija, tačiau gan prasta gynyba.

Stiprioji vieta: aikštės vidurys ir vartai.

Komandos žvaigždės: Darius Venckūnas ir Vytautas Sinkevičius. Darius turi Robben‘o lygio kairę koją. Reikėtų pasisaugoti vartininkams standartų metu, realizavimas tiesiog nuostabus. Vytautas – geriausias praeitų metų vartininkas, pasižymintis puikia reakcija bei šuoliu. Jo lentynos tiesiog lūžta nuo apdovanojimų.

Žaidėjai, kuriuos reikėtų stebėti: jei gandai pasitvirtins ir Eimantas Šliaužys papildys „Mūrų“ komanda, tai turbūt bus vienintelis žaidėjas be jau minėtųjų, vertas didesnio dėmesio.

Prognozuojama vieta: IV.

„Ežero Kranto“ žaidimo stilius primena Graikų, du trečdaliai komandos ginasi ir siunčia ilgus perdavimus į priekį, tikėdamiesi, jog už jų užsikabins komandos puolėjai. Tačiau kaip ir Graikams 2004 metų Europos čempionate, taip ir „EŽ“ šis stilius duoda vaisių.

Stiprioji vieta: puolimas.

Komandos žvaigždės: Vytautas ir Vilhelmas Bajorai, abu techniški, greiti ir labai rezultatyvūs futbolininkai. Komandos pergalių kalviai.

Žaidėjai, kuriuos reikėtų stebėti: Paulius Bajoras – vienintelis iš Bajorų, atiduodantis visą save gynybai, tai tikras juodadarbis bei grubaus žaidimo šalininkas.

Prognozuojama vieta: I. P.S. Manau sugrįš į čempionatą „EŽ“ su trenksmais.

„Jieznogorsk United“ žaidimo stilius primena Vokiečių rinktinę. Nuo tada, kai pradėjo rungtyniauti, laikomi čempionato favoritais, bet niekada nelaimi. Tiesa, progresas yra.

Stiprioji vieta: gynyba. Gynėjai daugiau muša įvarčių už puolėjus, bet spėja ir apsiginti.

Čia daug gerų žaidėjų, bet nei vienas neišsiskiria.

Žaidėjai, kuriuos reikėtų stebėti: Laimis Pempė – fiziškai stiprus futbolininkas, beveik nepargriaunamas (bet neseniai griuvo ir baudos prašė), tai pat gerai žaidžiantis galva, tačiau nekokia kamuolio kontrolė. Skirmantas Žalys – aukštas, ilgakojis, agresyvus futbolininkas, reikalui esant galintis atsistoti vartuose ir patraukti ne vieną vienuolikos metrų baudinį. Eimantas Šliaužys, jei nepersikels į „Mūrus“, bus vienas iš „Jieznogorsko“ komandos lyderių.

Prognozuojama vieta: II.

„FK Jaunimas“ žaidimo stilius primena Meksikos rinktinę. Nedideli, greiti, techniški puolėjai bei saugai. Tai pat kaip ir Meksikos rinktinėje didelė problema yra gynyba.

Stiprioji vieta: saugų linija.

Čia žvaigždžių dar nėra.

Žaidėjai, kuriuos reikėtų stebėti: Deivydas Bartuševičius ir Dainius Urbanavičius, kurie turbūt uoliausiai dirba su kamuoliu. Deivydas Bartuševičius – grubiai žaidžiantis gynėjas. Jei bus užsivedęs, gali parodyti, kad ne tokia ir prasta yra FKJ gynyba. Dainius Urbanavičius – kuo toliau, tuo labiau pastebimas žaidėjas, šiame čempionate gali parodyti visą save. Tačiau koją gali pakišti agresyvumo stoka ir karštakošiškumas.

Prognozuojama vieta: V.

„Kašonių“ žaidimo stilius šiek tiek panašus į Airių, skersuojami iš krašto kamuoliai į centrą, gynyba mėgsta prisidaryti problemų lygioje vietoje.

Stiprioji vieta: fiziškai stiprūs futbolininkai.

Komandos žvaigždė: Mindaugas Mažeika – komandos vadovas, emocinis lyderis, gynybos dirigentas.

Žaidėjai, kuriuos reikėtų stebėti: Ričardas Mazuronis – energingas saugas (sakoma, kad fuksai nesikartoja). Ričardas juos ne kartą pakartojo, draugiškose rungtynėse įskraidindamas kamuolį į jiezniečių vartų „divetkę“ iš toli. Darius Steponkevičius komandos puolėjas, rezultatyviausias žaidėjas.

Prognozuojama vieta: VI.

 

Ūdrys Žalys

Taip pat skaitykite

2 komentarai