Rašytojas B. Sruoga garsųjį „Dievų mišką“ parašė besigydydamas Birštono kurorte

 Žymusis lietuvių rašytojas B. Sruoga tarpukariu gydėsi Birštono kurorte. Čia, prieš 70 metų, jis atgavo jėgas grįžęs iš Štuthofo koncentracijos stovyklos. Netoliese Vytauto parko įsikūrusioje „Baltojoje viloje“ jis per tris mėnesius parašė garsųjį veikalą „Dievų miškas“.

Visi rašytojo B. Sruogos gerbėjai ir smalsuoliai jau gali apsigyventi po rekonstrukcijos naujai duris atvėrusioje „Baltojoje viloje“. Senasis, dar tarpukariu statytas ,,Baltosios vilos“ pastatas buvo nugriautas XX amžiaus 9 dešimtmetyje, o vietoje jo išdygo mūrinis statinys. Pernai metais „Tulpės“ sanatorijos gyvenamasis korpusas ,,Baltoji vila“ buvo rekonstruotas. Čia įrengti jaukūs skirtingų tipų kambariai, o pro visų jų langus galima gėrėtis nuostabiu Birštono Vytauto parko kraštovaizdžiu, lėta Nemuno upės tėkme, klausytis paukščių garsų, mėgautis ypatinga ir Birštono kurortui taip būdinga gamtos ramybe!

„Džiaugiamės, kad Birštone kaip niekada juntama B. Sruogos dvasia. Šiais metais Birštono kurorte apsilankę turistai galės ne tik praeiti pro atnaujinamą ,,Tulpės“ sanatorijos ,,Baltąją vilą“, bet ir apsigyventi joje. Iki šiol istorijos mylėtojai galėdavo tik pasigrožėti šalimais stovinčiu prof. B. Sruogai skirtu biustu, kuris primena apie šio žymaus lietuvių veikėjo viešnagę Birštone. Vis dažniau pastebime, kad Birštone apsilankiusiems turistams itin įdomios nusipelniusių asmenybių istorijos bei legendos. Mes nutarėme atsigręžti į praeitį ir atvykstantiesiems kuo įdomiau pademonstruoti Birštono kurorto ir žymių žmonių sąsajas“, – teigia Birštono turizmo informacijos centro direktorė Rūta Kapačinskaitė.

Žymus lietuvių rašytojas, dramaturgas, prozininkas, teatrologas, vertėjas, publicistas prof. B. Sruoga (1896–1947) Birštone lankėsi prieš 70 metų. Birštono muziejaus fonduose saugomame dokumente pažymima, jog ,,prof. dr. B. Sruoga gydėsi Birštono kurorte 1945 metais nuo liepos 7 iki rugsėjo 15 dienos. Diagnozė: neurastenija, radikulitas, hipertenzija. Ir reikalinga 14 dienų visiško pagydymo poilsio“. Besigydydamas konclageryje patirtas fizines ir dvasines traumas, rašytojas Birštone per trumpą laiką parašė savo žymiausiąjį veikalą – memuarų knygą ,,Dievų miškas“, dalį dramos ,,Barbora Radvilaitė“ ir ,,Giesmės Viešnelei Žydrajai“.

Vasario 2 d. buvo paminėtos 120-osios B. Sruogos gimimo metinės.

Parengta pagal Birštono muziejaus informaciją

Birštono kurortas

Birštonas – unikalus Nemuno kilpose įsikūręs Lietuvos kurortas. 82 % Birštono savivaldybės teritorijos yra Nemuno kilpų regioninio parko teritorijoje. Bendras savivaldybės teritorijos plotas – 124 kv. km. Birštono miesto plotas – 13 kv. km. Savivaldybę sudaro Birštono miestas ir Birštono seniūnija. Birštono savivaldybėje gyvena beveik 4900 gyventojų. Didesnė jų dalis, t.y. 2900, gyvena mieste, o likusieji – 46 Birštono seniūnijos kaimuose.

Unikalūs gamtiniai ištekliai ir išskirtinis vietovės kraštovaizdis nuo seno vilioja poilsiautojus apsilankyti Birštone ir jo apylinkėse. Nemuno vingiuose žaliuojantys miškai mena karališkąsias medžiokles, kuomet Žvėrinčiaus miške aidėjęs Vytauto Didžiojo medžioklės ragas pramogauti kvietė to meto Europos karališkųjų šeimų narius.

Nemuno vingiais keliavo ir jų grožį aprašė rašytojas V. Sirokomlė, apdainavo poetas J. Marcinkevičius, drobėse įamžino dailininkas N. Silvanavičius.

 

Taip pat skaitykite

1 komentaras

  1. Vytautas Kuzmickas

    Mielieji,istorija remiasi dokumentais ir įrodymais,o ne fantazijomis.Niekada Vytauto Didžiojo ragas nekvietė į medžioklę Europos karališkų šeimų narių.Būkit solidesmi,nesvaikit!